x
Annonce
Debat

Debat: Mød mennesker uden filter og bliv menneskelig

Jeg glemmer aldrig besøget i flygtningelejr nær Nakuru i det centrale Kenya for 12 år siden. Der var udbrudt borgerkrig efter et præsidentvalg, hvor Kikuyu-stammen igen havde besat landets højeste embede.

Jeg glemmer især ikke et kig ind i et telt, der bestod af to presenninger hægtet fast på et par stolper. Her sad en mor og hendes tre børn på et tæppe, der var deres seng. Jeg glemmer ikke morens øjne, der var som to sorte brønde af håbløshed og alligevel rakte desperat ud efter hjælp.

Kort efter besøgte jeg en landsby med en kirkegård, hvor rækker med nye grave vidnede om en massakre. Befolkningen havde søgt tilflugt i landsbyens enkle kirke, da flokke af fulde og skæve unge løb med fakler mod dem og råbte: Dræb kikuyuerne! En kvinde og hendes tre børn søgte ly i kirken, men de unge bødler satte ild til den, og moren måtte kaste sine børn ud ad et vindue og derefter følge efter selv. De nåede at flygte, men fandt senere deres mand og far slagtet af en machete.

Jeg sad ved mandens grav og hørte kvinden fortælle sin historie. Og jeg stillede hende det ubarmhjertige spørgsmål: Kan du tilgive din mands mordere? Og hun svarede: Gud hjælper mig...

I begge kvinder så jeg mennesker. Ikke hudfarve. Ikke køn. Ikke kultur. Ikke religion. Kun mennesker.

Ifølge Danmarks Statistik har 9,6 procent af Danmarks befolkning ikke stemmeret, fordi de ikke kan få statsborgerskab. Mange af dem er efterkommere, der er født her til lands og føler sig danske, fordi Danmark er det eneste land, de kender. Det er unge, der har energi, livsmod, vilje og masser af kompetencer til at drive dette land fremad. Men de får ikke lov til at deltage på lige fod med andre danskere.

Jeg bliver vred over den strukturelle diskrimination, som politikere systematisk fører ud i livet gennem frygtbaserede lovstramninger. Men vrede fører ingen vegne. Det, der virkelig flytter noget, er at få øje på mennesket bag facaden, bag sløret, så at sige, ja bag vores egne konstruerede forestillinger.

Jeg glemmer i hvert fald ikke kvinden og hendes børn i flygtningelejren og slet ikke kvinden ved graven i den nedbrændte landsby. Det gjorde noget ved min menneskelighed.

Svend Løbner
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce