Annonce
Debat

Debat: Mænd bliver spurgt til ironman ved jobsamtalen, kvinder bliver spurgt til familie

Debat: Forestil dig, at du sidder til en jobsamtale. Oven på en velskrevet ansøgning er du en af dem, der er kommet gennem nåleøjet og er gået videre. Samtalen går godt, men mod slutningen skifter den karakter. Ham eller hende, som du sidder over for, stiller spørgsmålet: Har du tænkt dig at få børn snart?

Du bliver paf. For hvad har det med dine kvalifikationer at gøre? Og er det egentlig ikke ulovligt overhovedet at spørge?

Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat.

Nogle gange falder spørgsmålet direkte. Andre gange stilles det indirekte via formuleringer som: Hvad er dine planer for fremtiden? Eller: Fortæl os lidt om dig som person - har du børn? Er det noget, du overvejer? Hvordan får I det til at hænge sammen derhjemme i forhold til det praktiske i hverdagen? Osv. osv.

Annonce

Men det kredser altid om det samme, nemlig om du - som kvindelig jobansøger i den fødedygtige alder - har tænkt dig at gå på barsel i nærmeste fremtid (eller i det hele taget i din ansættelse). Eller om den familie, du måske allerede har, gør, at du er nødt til at være hjemme med et sygt barn af og til eller skal gå tidligt for at hente.

Hvis du har prøvet dette, er du bestemt ikke alene.

Hver femte kvindelige medlem mellem 18 og 49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 procent er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse, Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun fem procent af mændene i samme aldersgruppe fået spørgsmålet om planer for børn, og kun 11 procent af dem om familiesituation.

Bare ved at stille spørgsmål om børn og familie - uanset hvor velment det må være og om du lægger vægt på svaret - skriver du dig altså ind i en bevidst eller ubevidst forskelsbehandling af mandlige og kvindelige kandidater.


Spørgsmål om børn og familie tager tid og fokus fra at tale om det, du reelt skal vurdere kandidaten på - vedkommendes kvalifikationer.

Fra debatindlægget


Og selv om spørgsmålene i sig selv ikke er ulovlige, må arbejdsgiveren ikke lægge vægt på svar om planer om familieforøgelse i sin vurdering af kandidaten. Man må nemlig ikke forskelsbehandle på baggrund af køn ifølge ligebehandlingsloven - og det er trods alt fortsat kun kvinder, der kan føde børn. Mens de fleste arbejdsgivere ved, at direkte spørgsmål om familieforøgelse er over stregen, kan blødere spørgsmål om familiesituation af mange opfattes som mere okay.

Men det er de bestemt ikke.

Fra min stol virker, som om, at når arbejdsgiverne vil lære en mandlig jobansøger at kende som helstøbt person, spørger man ind til fritidsinteresser, personlig rekord på seneste ironman, og hvad stellet på motionscyklen vejer. Når man vil lære en kvindelig kandidat at kende, spørger man til hendes familieforhold. Come on! Det må kunne gøres bedre.

Jeg kan ikke udelukke, at der sidder rekrutteringsansvarlige og arbejdsgivere, som stiller dette spørgsmål med de fineste intentioner om at få et bedre indtryk af jobansøgeren. Det skrives ind i idéen om, at man ser ansøgeren som et "helt" menneske.

Men selv hvis du sidder som arbejdsgiver og tænker, at du bestemt tilhører denne kategori, så overvej, hvilket irriterende dilemma, du sætter den kvindelige ansøger i: Enten skal hun starte jeres arbejdsrelation med en direkte løgn, med en vag udmelding eller med en sandhed, som jo kan ændre sig, alt efter hvordan livet udvikler sig.

Realiteten er, at spørgsmål om børn og familie tager tid og fokus fra at tale om det, du reelt skal vurdere kandidaten på - kvalifikationer. Jeg siger ikke, du ikke må stille spørgsmål, der giver dig en fornemmelse af jobansøgerens personlighed, eller hvordan hun vil være som medarbejder. Men mon ikke det kan gøres, uden det omhandler civilstand, antal børn og logistik på hjemmefronten?

Det lader til at kunne lade sig gøre ved vurderingen af mandlige kandidater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Vibeke har 15 diagnoser og kæmper for bedre vilkår: - Det var ikke lige sådan, jeg havde tænkt, at mit liv skulle være

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce