Annonce
forside

Debat: Mårhunden kommer, men det ødelægger ikke naturen

Lene Bech Sanderhoff skriver om mårhunden i den danske natur. Privatfoto

Læserbrev: Mårhunden har indtaget Jylland, og nu tyder alt på, at Fyn står for skud. Fynske jægere iværksætter tiltag, der skal forhindre den i at etablere sig, fordi det frygtes, at mårhunden vil æde alt og alle på sin vej, samtidig med at den udkonkurrerer vores egne rovdyr og spreder sygdomme.

Fagfolkene, som oftest bliver spurgt til, hvordan man bør forholde sig til mårhunden, er jægerne, mens en anden gruppe fagfolk, som måske i sidste ende har bedre indblik i naturens dynamik og biodiversitetens kompleksitet er biologerne og forskerne, men det er som om, at vores faglige vurdering og holdning som oftest blot nævnes som en lille parentes i debatten. Måske er det fordi, jeg, når jeg bliver spurgt til min holdning til mårhunden, har mindre travlt med at male fanden på væggen, end jægerne har, og det er der ikke noget sensationelt i. Til gengæld er det en snusfornuftig og faktabaseret holdning.

Annonce

Det er nemlig ekstremt svært at finde nogen som helst videnskabelige studier, der bekræfter jægernes påstand om, at mårhunden har negativ effekt på vores hjemmehørende arter. Og det er ikke, fordi der ikke findes studier af mårhunden fra andre lande, hvor den etablerede sig før den kom til Danmark, for det gør der. De studier viser bare, at der var ingen påviselig negativ effekt på eksempelvis jordrugende fugle. Men hvis man søger sine fakta om mårhunden via eksempelvis Google, som det er blevet foreslået i debatten, så er sandheden jo en helt anden, meget mere skræmmende og baseret på følelser frem for fakta. Og hvis man efterfølgende vælger at forvalte arten ud fra denne alternative sandhed, så risikerer man at bruge mange midler på at forsøge at kæmpe et slag, som allerede er tabt, og som dybest set måske også er overflødigt.

De penge kunne jo med fordel i stedet bruges på at forbedre levestederne for de arter, som man frygter mårhunden vil udrydde. For det er jo nok der, problemet i virkeligheden ligger; nemlig at mange arter herhjemme har så dårlige forhold og deraf er blevet så sårbare, at en enkelt mårhund kan udrydde en hel bestand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce