Annonce
Læserbrev

Debat: Landsbykirkerne, de nye etiske borgerfællesskaber

Læserbrev: Kirkerne på landet er i nogle tilfælde lukningstruede. I al fald har det været omtalt, at man kunne lukke af for varmen og måske andet for at spare penge. Vedligeholdelse kommer Kirkeministeriet nok ikke uden om.

Set i lyset af, at mange af byernes større kirker forsøger at holde mennesker til med mere og mere åndløs "ild" – trækker folk til med alverdens arrangementer med fokus på kultur, religion; det åndelige og det etiske er noget vi snakker om og, måske endda, belejligt slipper for at opleve eller praktisere.

Når det er værst, er det ikke fordi kirkerummet er omdannet til et borgerhus (Absalon), det kan være en opbyggende idé. Men når den elitære kultur indtager scenen, som i DR2s udsendelse K2. I det hele taget er det for mig at se problematisk at svælge i højkulturelle analyser eller overfladiske og åndløse aktiviteter, der ikke skaber kontakt til almindelige menneskers livserfaring, eller grundlæggende etiske værdier, som hvordan vi forvalter skaberværket, så det bevares intakt og kan rækkes videre til næste generation.

Jeg ser landsbykirkerne som steder, hvor nye etiske borgerfællesskaber kan blomstre op. Med udgangspunkt i almindelige menneskers livserfaringer og fælles samtaler, der finder ind til løsninger til gavn for flest mulige, på en grund af etisk natur-og socialetik; landsbykirkerne grobund for etiske borgerfællesskaber til fælles bedste.

Lone van der Ploeg Olufsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce