Annonce
Læserbrev

Debat: Landsbykirkerne, de nye etiske borgerfællesskaber

Læserbrev: Kirkerne på landet er i nogle tilfælde lukningstruede. I al fald har det været omtalt, at man kunne lukke af for varmen og måske andet for at spare penge. Vedligeholdelse kommer Kirkeministeriet nok ikke uden om.

Set i lyset af, at mange af byernes større kirker forsøger at holde mennesker til med mere og mere åndløs "ild" – trækker folk til med alverdens arrangementer med fokus på kultur, religion; det åndelige og det etiske er noget vi snakker om og, måske endda, belejligt slipper for at opleve eller praktisere.

Når det er værst, er det ikke fordi kirkerummet er omdannet til et borgerhus (Absalon), det kan være en opbyggende idé. Men når den elitære kultur indtager scenen, som i DR2s udsendelse K2. I det hele taget er det for mig at se problematisk at svælge i højkulturelle analyser eller overfladiske og åndløse aktiviteter, der ikke skaber kontakt til almindelige menneskers livserfaring, eller grundlæggende etiske værdier, som hvordan vi forvalter skaberværket, så det bevares intakt og kan rækkes videre til næste generation.

Jeg ser landsbykirkerne som steder, hvor nye etiske borgerfællesskaber kan blomstre op. Med udgangspunkt i almindelige menneskers livserfaringer og fælles samtaler, der finder ind til løsninger til gavn for flest mulige, på en grund af etisk natur-og socialetik; landsbykirkerne grobund for etiske borgerfællesskaber til fælles bedste.

Annonce
Lone van der Ploeg Olufsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Annonce