Annonce
Debat

Debat: Lad syge få samme omsorg som corona-ramte

Annonce

Sundhed: Efter flere årtiers grove nedskæringer af vores offentlige sygehus- og sundhedsvæsen truer et kollaps. Store dele af det kører nu normalt på et niveau, der svarer til nødberedskab. Derfor er der ikke meget at tære på, når coronavirus-sygdommen fra sæson 2019-2020 - covid19 - nu er blevet til en epidemi. Hverken sengepladser eller personale kan klare mere pres.

Derfor er det godt og nødvendigt, at regeringen Mette Frederiksen (S) handler på covid19 og lukker Danmark ned i nogen tid. Men en del af de syge, som er i risikogruppen for at blive alvorligt syge af virussen, frekventerer også social- og beskæftigelsessystemet på grund af uarbejdsdygtighed og er i målgruppen for beskæftigelsespolitikkens ressourceforløb og deslige.

Mette Frederiksen indførte selv som daværende beskæftigelsesminister de forhalings- og afviklingsforløb, der i årevis har forholdt og forholder meget syge mennesker med varigt nedsat eller ingen arbejdsevne en varig afklaring af deres situation. Hun og skiftende regeringers beskæftigelsesministre har i nu godt syv år ført en skånselløst uværdig beskæftigelsespolitik, der er sammenlignelig med tortur, og kommunerne har leveret en forvaltningspraksis, der på mange stræk presser syge mennesker helt i bund.

Det er direkte skadeligt og helbredsforværrende for disse titusindvis af mennesker. Og tusindvis er de syge borgere, der er afgået ved døden under eller lige efter disse tvangsaktiveringsforløb, ligesom der er en gruppe, der har begået selvmord. Vi er mange, der tillige med patient- og handicapforeninger og en række fagforeninger igen og igen har klaget deres nød over for de siddende regeringer og kommuner.

Så når statsminister Mette Frederiksen lover, at landets generalkarantæne skyldes idel omsorg for netop landets kronisk syge mennesker, så kan man godt undre sig over, hvorfor omsorgen kun viser sig i den ekstraordinære situation, men ikke under de normale omstændigheder, som også er groteske.

Det udstiller et meget stort misforhold mellem måden at agere på over for mennesker i de to potentielt livsfarlige nødsituationer.

Tænk, om regeringen havde taget syges nødråb om beskæftigelsespolitikken lige så alvorligt som covid19!

Tænk, om regeringen i samme ånd ville lempe lovgivningen om de store forringelser af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp, klagesystemet, refusionssystemet, budgetloven med videre og herved aktivt modarbejde nedbrydningen af syge mennesker i kommunernes forvaltninger!

Når de kronisk syge bliver brugt som løftestang og argument for at lukke Danmark ned, så bør regeringen også prioritere at hjælpe de store grupper af meget syge mennesker, som ud over at skulle kæmpe med sygdom og funktionsnedsættelser møder uværdig behandling i social- og beskæftigelsessystemet og decideret fattiggørelse. Det må tiden være inde til at handle på.

Eller handler generalkarantænen i virkeligheden slet ikke om de kronisk syge og svækkedes tarv, men primært om at redde sundhedssystemet og i sidste ende landets BNP? Det kan man da godt spekulere lidt over.

Lisbeth Riisager Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce