Annonce
Debat

Debat: Lad os smække EU-kassen i for Ungarn og Polen

Annonce

Ungarn har i årevis været frontløbere for en farlig antidemokratisk tendens i Europa. Der er ikke blevet sagt fra over for premierminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz. Men når det nye EU-budget skal vedtages, kommer der forhåbentligt nye boller på suppen.

Alt for længe har Orbán knægtet domstolenes, pressens og universiteternes uafhængighed i Ungarn. Det er tydeligt. For tænketanken Freedom House og det internationalt anerkendte tidsskrift The Economist, der begge årligt analyserer demokratiets tilstand på verdensplan, er der ingen tvivl: På lange stræk er Ungarn er ikke længere et demokrati.

Det er en meget alvorlig udvikling, vi ser i Ungarn. Og Viktor Orbán er desværre ikke alene. I Polen ser man samme tendenser til angreb på demokratiet. Men selvom EU for længe har ladet stå til, er tiden inde til nye boller på suppen. Finske boller.

I sommers overtog Finland EU’s formandsskab. Finlands socialdemokratiske statsminister, Antti Rinne, har meldt klart ud, at tildelingen af EU-midler til medlemslande bør være afhængig af, om landet overholder retsstatsprincipperne. Et forslag vi alle bør tilslutte os.

Med andre ord: det er på tide at smække kassen i over for lande, der direkte og åbenlyst undergraver grundlæggende demokratiske principper. I 2017 var Ungarn på fjerdepladsen over lande i EU, som modtog flest EU-midler. Hvis vi lukker for midlerne, bliver Orbán nødt til at tænke sig grundigt om.

Vi skal sikre et Europa, der består af frie og demokratiske lande, som tager hensyn til sine borgeres rettigheder. Der har været nok snak. Vi kan ikke blive ved med at overføre milliarder til de lande, der blæser på demokratiet. Det er på tide, vi tager vores værdier alvorligt og bruger EU’s pengekasse som et middel til at fremme demokratiet.

Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder til pressemøde om corona-situationen i bydelen

Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Annonce