x
Annonce
Debat

Debat: Lad os få en kommission efter coronakrise

Beredskab: Corona-virussen fylder alt lige nu. Med god grund. For vi er vågnet op til en barsk virkelighed, der tester os alle til det yderste. Og det fik mig til at tænke på, om vi kunne have gjort noget mere for gøre vores beredskab og sundhedsvæsen modstandsdygtige overfor kriser som corona-virussen.

Jeg siger ikke, at vi kunne have forudset, at vi ville blive med den fart og kraft, som vi er blevet. Men vi ved, at forskellige virusser rammer som en epidemi eller en pandemi med jævne mellemrum – såsom SARS-virussen eller fugleinfluenzaen.

Og når vi ved det, burde vi så ikke stille os selv det spørgsmål, om vi har været rustet godt nok til at håndtere disse uforudsete hændelser. Altså, har vi nok frivillige i vores hjemmeværn? Har vores beredskab nok ressourcer til at hjælpe vores samfund igennem en global og national krise? Har vores sygehusvæsen styrke nok til at klare en massiv overbelastning med mange syge patienter?

Skiftende regeringer og et bredt flertal har i gennem tiden truffet beslutninger, som har skabt det beredskab og sundhedsvæsen, vi har i dag. Det fungerer upåklageligt langt størstedelen af tiden. Men når en krise rammer, står det lysende klart, at politikernes regnearks-beslutninger ikke slår til i situationer, som den vi står i nu.

Når vi er på den anden side af virus-krisen, bør vi i fællesskab nedsætte en beredskabskommission, hvor vi kulegraver erfaringerne fra corona-pandemien. Ikke for at pege fingre af nogen. Men for at sikre, at vores samfund er robust nok til at stå en ny virus-krise igennem. Om det betyder, at vi skal have skabt et nødberedskab med en forstærkelse af vores beredskab, politi og Hjemmeværn, ja det må kommissionen svare på. Spørgsmålet er, om vi skal have et nødberedskab stående klar til, når krisen rammer. Eller om vi må leve med, at beredskabet er tilstrækkeligt i hverdagen, men helt utilstrækkeligt den dag den virkelige krise rammer.

Personligt ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce