Annonce
Debat

Debat: Løgnedetektor - når junkvidenskab lukker folk ude fra et land

Annonce

Statsministeren, Mette Frederiksen har, som en Big Mamma, varslet massivt øget overvågning, idet hun mener, at ”vi er nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til," for at bekæmpe den hårde kriminalitet.

Vi er i forvejen et af det mest overvågede folkefærd på Jorden. 600.000 kameraer følger vores aktiviteter helt ned til, at vi piller næsen eller klør os i bagdelen. Og intet tyder på, at overvågningen øger sikkerheden, men giver falsk tryghed. Professor Peter Lauritsen, der forsker i overvågning, har karakteriseret overvågning, som et ”trylle-eller universalmiddel for politikere, der ikke helt ved hvad de skal gøre”, men det signalerer politisk handlekraft.

Jeg har trukket på skulderen og accepteret tilstandene som de er, men frygter, med Big Mammas udmelding, hvad det næste bliver. Ansigtsgenkendelse er indtil videre hældt ned af brættet, trods et ønske fra Københavns politi Det er nok for meget ”kineserovervågning” i det.

Men det kunne meget vel være den løgnedetektor, som EU ifølge Politiken siden 2018 har testet i lufthavne i Ungarn, Grækenland og Letland. En digital grænsebetjent afhører de rejsende via et webcam før de rejser ind i landet. Løgnedetektoren analyserer ansigtstræk, øjenbevægelser og stemme for at bedømme om den rejsende taler sandt eller ej. Hvis systemet har mistanke om, at der lyves, overtager en rigtig grænsebetjent afhøringen.

En af få ting, jeg har været enig med præsident Richard Nixon i, er da han om løgnedetektorer sagde: ” Jeg ved ikke, hvordan de virker - eller om de overhovedet virker - men jeg ved, at de skræmmer livet af folk”.

Jeg ved ikke, hvordan du vil føle det, men jeg ved, at hvis jeg skulle konfronteres med et stykke teknologi, der kan have afgørende indflydelse på, hvorvidt jeg må rejse ind i et land, måske endog til mine kære, ville det virke på samme måde som, hvis jeg mødte en sabeltiger. En øget produktion af adrenalin, der giver en kamp- eller flugtberedt tilstand og øget puls og åndedræt og alle andre tegn på løgn. Og jeg ville med garanti blive betragtet som en løgnhals, og som mange andre uskyldige mennesker blive nægte adgang til et land eller få ødelagt mit omdømme eller min karriere på grund af en falsk mistanke

Og det uanset at de fleste forskere afviser løgnedetektoren som ”junk-videnskab”. Nogle mener at det ville være lige så retfærdigt at lade længden på folk næser være afgørende. Løgnedetektoren truer således enhvers retssikkerhed og er ganske enkelt udansk og i strid med de grundlæggende principper i vores retspleje.

Men vent bare, for når Big Mamma siger, at ” vi er nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til”, så vil det ske. Så frygt alt.

Hans Jørgen Bonnichsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce