Annonce
Debat

Debat: Krisen viser sprækkerne i samfundet

Annonce

En krise lægger stort pres på et samfund. Det danske velfærdssamfund er solidt og har generelt klaret presset godt, men et så stort pres, som den nye coronavirus har medført, giver også anledning til, at vi tydeligt kan se samfundets sprækker. De steder, hvor nogle falder igennem, hvor tingene ikke helt fungerer. Mange af dem findes også til hverdag, men der påvirker de nogle få. Nu påvirker de mange eller endda de fleste. Så lad os bruge krisens stresstest af samfundet til at få rettet op på vores systemfejl.

Det er hurtigt blevet tydeligt, at vores berømte sikkerhedsnet har problemer med at fange dem, der faktisk har mindst til at starte med. Det gælder for eksempel små selvstændige, kunstnere med lav indkomst og kombinatører, altså nogle der kombinerer lønarbejde og selvstændig virksomhed. Hvis man formår at leve af en lav indkomst på under 10.000 kroner om måneden, så er man ikke omfattet af hjælpepakkerne. Det er ikke et nyt problem, faktisk står det værre til i hverdagen, hvor mange i denne gruppe ikke har mulighed for at blive dagpengeberettiget og derfor ingen sikring har. Men nu står det meget tydeligt, hvor mange det faktisk drejer sig om. Lad os få løst det!

I hjælpepakkerne har man givet selvstændige mulighed for en kompensation på op til 23.000 kroner, hvilket er en del mere end dagpengenes 19.083, som er den kompensation, en lønmodtager kan få. Så folketinget har med al ønskelig tydelighed anerkendt, at dagpengesatsen faktisk er for lav til at være en reel kompensation og sikkerhed, hvilket fagforeninger har råbt op om i årevis. Nu må det være på tide at sætte den op!

Det er også tydeligt, at det frie marked ikke er svaret på alt. Manglen på værnemidler er katastrofal, og vi må derfor erkende i krisens kølvand, at produktion af værnemidler er kritisk infrastruktur, hvor vi skal vægte forsyningssikkerhed højt. Derfor bør vi sætte gang i en statslig produktion, så vi i fremtiden altid har adgang til at øge produktionen i en krise og ikke ender i en mangelsituation.

Nu åbner dagtilbud og skoler igen for børn til og med 5. klasse. Men børnene må ikke komme, hvis de har det mindste symptom på forkølelse. Enhver forælder ved, at det bliver et problem. Vi har nemlig bygget et system på bedsteforældrenes mulighed for og villighed til at passe syge børn. Forældrene har ofte mulighed for barnets første sygedag, i nogle tilfælde også anden. I hverdagen er der en del, som ikke har bedsteforældre til rådighed til flere dages sygdom. Lige nu er det nærmest alle. Det sætter spot på, at vi ikke kan basere systemet på bedsteforældre, særligt ikke når vi samtidig hæver pensionsalderen. Vi må have et system, der giver mulighed for at passe sine syge børn, uden at det koster arbejdsgiveren mere, end når man som medarbejder selv er syg.

Lisbeth Torfing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Annonce