Annonce
forside

Debat: Konservativt forslag fører den ærøske ungdom 40 år tilbage i tiden

De unge får nogle lange dage, hvis de skal til at pendle mellem skole i Svendborg og Ærø, mener Axel Jacobsen. Arkivfoto

Læserbrev: I løbet af de sidste uger har man i FAA kunnet læse, hvordan såvel De Konservative på Ærø som De Radikale i regionen taler varmt for at komme de unge uddannelsessøgende ærøboer til hjælp ved at indføre gratis transport til uddannelsesskolerne på fastlandet. Hvor må de unge og deres forældre da blive glade og taknemmelige. Hvilken lykke, der så vil tilsmile dem.

Men hvad er det dog for noget galskab, man roder sig ud i? Det er at føre den ærøske ungdom mindst 40 år tilbage i tiden. Ærøske politikere og kommunale embedsmænd kæmpede i 70'erne og 80'erne en lang og indædt kamp for at få indført en ø-støtte-ordning, der indebar, at unge ærøboer kunne bo på kollegium eller på anden måde på værelse i Svendborg eller andre steder i forbindelse med at de gennemgik deres ungdomsuddannelse. Derved blev de unge på Ærø ligestillet med andre unge i det sydfynske. Godt nok betød det også, at vores unge flyttede tidligt hjemme fra. Måske betød det også, at mange her på øen tog 10. klasse med. Som jeg husker det, var såvel de unge som forældrene vældig tilfredse med ordningen. Jeg mener også at kunne huske, at utroligt mange af vore unge gennemførte deres ungdomsuddannelse med tilfredsstillende resultater, samtidig med, at de lærte at stå på egne ben.

Og hvad er det så, man vil nu? Jo, denne glimrende ordning skal afskaffes. De unge skal ikke bo på værelse under uddannelsen. Nej, de skal bo hjemme og sejle gratis, bemærk g r a t i s frem og tilbage mellem Ærø og Svendborg 200 skoledage hvert år i et, to eller tre år.

Har man mon spurgt de unge, hvad de siger til disse "fantastiske fremtidsudsigter"? Næppe. Har man spurgt forældrene? Næppe. Det ser ud som om, det er politikerfantasier, fremført uden mindste spor af omtanke. Jeg har lavet en løselig beregning af eksempelvis en ung ommelits skoledag, hvis han skulle vælge at rejse frem og tilbage mellem hjem og gymnasiet i Svendborg.

Hjemmefra ca. 04.30. Hjemme igen ca. 17.00. En stor del af året vil Ærø på hverdage kun blive oplevet i mørke. Arbejdsdag inkl. transport ca. 14 timer 30 minutter og bemærk fem dage hver uge.

Og i al stilfærdighed blot dette: Det at gå på gymnasiet er ikke blot at være elev. Det er at leve et ungdomsliv, hvor der sker rigtig mange ting uden for og på gymnasiet, ting som er med til at udvikle de unge, fordi man er sammen med klassekammerater og venner, og fordi man er ung i et ungdomsmiljø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce