Annonce
forside

Debat: Konservativt forslag fører den ærøske ungdom 40 år tilbage i tiden

De unge får nogle lange dage, hvis de skal til at pendle mellem skole i Svendborg og Ærø, mener Axel Jacobsen. Arkivfoto

Læserbrev: I løbet af de sidste uger har man i FAA kunnet læse, hvordan såvel De Konservative på Ærø som De Radikale i regionen taler varmt for at komme de unge uddannelsessøgende ærøboer til hjælp ved at indføre gratis transport til uddannelsesskolerne på fastlandet. Hvor må de unge og deres forældre da blive glade og taknemmelige. Hvilken lykke, der så vil tilsmile dem.

Men hvad er det dog for noget galskab, man roder sig ud i? Det er at føre den ærøske ungdom mindst 40 år tilbage i tiden. Ærøske politikere og kommunale embedsmænd kæmpede i 70'erne og 80'erne en lang og indædt kamp for at få indført en ø-støtte-ordning, der indebar, at unge ærøboer kunne bo på kollegium eller på anden måde på værelse i Svendborg eller andre steder i forbindelse med at de gennemgik deres ungdomsuddannelse. Derved blev de unge på Ærø ligestillet med andre unge i det sydfynske. Godt nok betød det også, at vores unge flyttede tidligt hjemme fra. Måske betød det også, at mange her på øen tog 10. klasse med. Som jeg husker det, var såvel de unge som forældrene vældig tilfredse med ordningen. Jeg mener også at kunne huske, at utroligt mange af vore unge gennemførte deres ungdomsuddannelse med tilfredsstillende resultater, samtidig med, at de lærte at stå på egne ben.

Og hvad er det så, man vil nu? Jo, denne glimrende ordning skal afskaffes. De unge skal ikke bo på værelse under uddannelsen. Nej, de skal bo hjemme og sejle gratis, bemærk g r a t i s frem og tilbage mellem Ærø og Svendborg 200 skoledage hvert år i et, to eller tre år.

Har man mon spurgt de unge, hvad de siger til disse "fantastiske fremtidsudsigter"? Næppe. Har man spurgt forældrene? Næppe. Det ser ud som om, det er politikerfantasier, fremført uden mindste spor af omtanke. Jeg har lavet en løselig beregning af eksempelvis en ung ommelits skoledag, hvis han skulle vælge at rejse frem og tilbage mellem hjem og gymnasiet i Svendborg.

Hjemmefra ca. 04.30. Hjemme igen ca. 17.00. En stor del af året vil Ærø på hverdage kun blive oplevet i mørke. Arbejdsdag inkl. transport ca. 14 timer 30 minutter og bemærk fem dage hver uge.

Og i al stilfærdighed blot dette: Det at gå på gymnasiet er ikke blot at være elev. Det er at leve et ungdomsliv, hvor der sker rigtig mange ting uden for og på gymnasiet, ting som er med til at udvikle de unge, fordi man er sammen med klassekammerater og venner, og fordi man er ung i et ungdomsmiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce