Annonce
Debat

Debat: Klimamåned med undtagelsestilstand – men også håb

Annonce

Jeg er overbevist om, at kommende generationer vil se tilbage på vores tid nu og stille sig selv spørgsmålet: Gjorde de nok for at forhindre klimaforandringerne?

Svaret vil primært afhænge af, hvad verdens politikere beslutter, og der er denne december helt afgørende.

I sidste uge lykkedes det at få vedtaget en resolution i Europa-Parlamentet, der erklærer undtagelsestilstand for klimaet. Resolutionen opfordrer til, at Kommissionen skal sikre, at alle lovforslag tager hensyn til målet om at begrænse den globale opvarmning til under 1,5 grad. Det er en stor sejr og et vigtigt skridt på vejen til, at Europa bliver det første klimaneutrale kontinent på kloden.

I denne uge afholdes så det vigtige COP25-møde i Madrid, hvor jeg deltager qua min post som næstformand i parlamentets energiudvalg. Som altid, når der afholdes COP-møde, er der grund til at holde vejret, for udfaldet er helt afgørende for, hvad landene binder sig til. EU møder op til mødet med en aftale om, at vi skal have reduceret CO2-udledningerne med 55 procent i 2030.

Det er et ambitiøst mål, selvom jeg gerne havde set, at parlamentet var ligeså ambitiøse, som vi er i Danmark, hvor vi går efter 70 procent. Men med denne aftale, som har fået de ellers fodslæbende konservative og socialdemokratiske grupper med, sender parlamentet et klart signal til kommissionen om at give klimaspørgsmålet topprioritet.

Og endnu en vigtig klimabegivenhed finder minsandten sted i denne uge. EU’s nye klimakommissær, hollænderen Frans Timmermans, fremlægger sin store grønne lovpakke, Green Deal, der nok skal føre til heftig diskussion på begge politiske fløje, når den kommer. Jeg har foreløbig mødtes med den nye energikommissær, Kadri Simson, og understreget behovet for at investere massivt i nye offshore vindmølleparker i Nordsøen samt at få bedre regulering af offshore-vind.

Jeg kan afsløre, at hun lyttede med stor interesse, så foreløbig er jeg optimistisk om arbejdet for ét stort, grønt energimarked i Europa, samt at vi kan tage fat på at udnytte de enorme ressourcer, der er på Nordsøen. Det vil være et vigtigt skridt i den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce