Annonce
Debat

Debat: Klimaet har brug for vindmøller og forpligtende demokrati

Annonce

Energi: Klimaudfordringen er enorm, og i øjeblikket går det den sorte vej. Verdens udledning af drivhusgasser stiger. Vi er slet ikke på vej til 1,5 grad. Næppe 2 grader. Nærmere 3 grader.

Den kurve skal vi have knækket, og det kræver en massiv udbygning af vindmøller og solceller. Sandheden er, at vi ikke vinder klimakampen alene under jorden og ude på havet. Vi vil se forandringer i vores natur, ved vores kyster og tæt på vores byer.

Den grønne omstilling er ikke usynlig, og nogle bliver naboer til den klimavenlige energiinfrastruktur. Og ja, det betyder også, at kirken må droppe sin vetoret mod vindmøller.

Klimakampen kræver prioriteringer. Løsningerne kommer ikke uden dilemmaer.

Svaret på den udfordring bør ikke være mindre, men mere demokrati og borgerinddragelse. For det er da fuldstændigt rimeligt, at de mennesker, som i hverdagen får en helt anden udsigt, både skal høres og inddrages. Ligesom det er rimeligt, at dem, der bruger mange penge på at forberede vindmølle- og solcelleprojekter, kan stole på, at en aftale er en aftale.

Derfor glæder det mig også, at skribenterne bag indlægget ’Vindmøller. Ikke engang kirkerne er hellige’ her i avisen inviterer til dialog.

For vi skal tænke anderledes inddragende. Borgerne i de berørte områder skal med helt fra starten, når arealer udlægges til vind- og solanlæg. Og kommunerne må mere på banen, så der kan skabes klarhed over, hvorvidt man ønsker denne type anlæg i sin kommune eller ej.

Slutresultatet bør være en klar politik i alle kommuner, som udpeger egnede arealer til sol og vind. Og når arealerne er fastsat, når afstand, højde og lydkrav er overholdt, når demokratiet har talt - ja så må de folkevalgte stå på mål for deres beslutning.

Vi skal have mere demokrati og ikke mindst forpligtigende demokrati.

Kristine Grunnet
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce