Annonce
Nordfyn

Debat: Klimabrev til borgmesteren

Annonce

Lokaldebat: Kære Morten Andersen. Du er borgmester i en kommune der bakker op om FNs verdensmål. På kommunens hjemmeside står der: "Nordfyn tager medansvar for FNs verdensmål og den bæredygtige udvikling."

Men papir er taknemmeligt. Det er mere væsentligt at vide, hvad borgmesteren og hans absolutte flertal i kommunalbestyrelsen vælger at gøre i virkelighedens verden?

I den senere tid er der rejst en række spørgsmål, som borgmesteren må give klare svar på.

Borgerne på Nordfyn bakker massivt op om indsamlingen af plastik, og det er glædeligt. Men i lighed med dine partifæller på Christiansborg, der vil kende baggrunden for regeringens beslutninger omkring coronapandemien, må borgerne i Nordfyns Kommune have indblik i de faktuelle forhold omkring indsamlingsordningen. En detalje er, at Fjernvarme Fyn arbejder på at udfase kul senest i 2025, hvilket må have den konsekvens at man, frem til udfasningen er sket, må erstatte brændværdien fra den plastik der genanvendes, med afbrænding af kul?

Når du ser produktion af biodiesel, på basis af konventionelt dyrket raps, som værende et bidrag til den grønne omstilling, så skal verdensmål 15 tages med i ligningen. Verdensmål 15 handler blandt andet om at forhindre tab af den globale biodiversitet.

Er det i pagt med verdensmålene, når dansk landbrugsjord optages af produktion til biobrændstof og solcelleparker, samtidig med at der importeres enorme mængder af proteinfoder til millioner af danske grise? Proteinfoder der blandt andet kommer fra Brasilien, hvor man fælder regnskov for at dyrke soyabønner.

Nordfyns Kommunes bilpark skal tankes med GTL-brændstof, der er fremstillet af naturgas. Det løser et problem omkring udledning af skadelige stoffer i udstødningen og resulterer i mindre støj fra motoren.

Hvor er logikken når man kunne have taget skridtet fuldt ud, hvis man havde valgt HVO-biodiesel, der desuden giver en reduktion af udledningen af CO2 på 90 procent?

Når det er kommunens målsætning at fremme verdensmålene og en bæredygtig udvikling, kræver det borgernes engagement, og derfor vil det være en god ide at gøre som i Nyborg Kommune, hvor man har nedsat et udvalg for den grønne omstilling. Udvalgets opgave er blandt andet at bidrage til øget fokus i offentligheden på grøn omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce