Annonce
Debat

Debat: Kære læger, I ved for lidt om behandling af klager

Illustration: Gert Ejton

Mistillid: 9000 læger klager ifølge speciallæge Mahican Gielen og Johnny Heinmamm, Liberal Alliance i et indlæg i avisen Danmark forleden over Styrelsen for Patientsikkerhed og har i den forbindelse sendt et mistillidsvotum til Styrelsen. Mistilliden skyldes ifølge dem, at styrelsen har for stor fokus på at jagte og politianmelde læger og andet sundhedspersonale uden at tage hensyn til arbejdsbetingelserne på hospitalerne. Man efterlyser desuden større faglighed i Styrelsen.

Formålet med styrelsen er helt klart et anden end det ovennævnte. Formålet er at styrke kvaliteten i sundhedsvæsenet og at drage læring af sagerne med henblik på at forebygge fejl og utilsigtede hændelse i fremtiden.

Meget tyder på, at de 9000 læger ikke har kendskab til, hvorledes sagsbehandling af klager over fejl og utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet foregår. Som mangeårigt medlem af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn er det mig magtpåliggende at redegøre for nævnets organisation og beslutningskompetence.

Nævnets møder ledes af en dommer, som er formand. Derudover består nævnet af to læger og to patientrepræsentanter. Herudover deltager repræsentanter udpeget af relevante sundhedsorganisationer. Disse sidstnævnte deltagere kan kommenterer sagerne men har ingen stemmeret ved den endelige afgørelse af sagerne. Deres indsigt i arbejdsforhold og -processer er vigtig at få viden om, inden sagerne afgøres endeligt.

En klage over en sundhedsperson er en alvorlig sag, som naturligvis skal behandles med stor omhu og respekt for alle involverede parter. Derfor er det jurister, som forbehandler alle sager, som kommer til afgørelse på Disciplinærnævnets møder. Juristerne indhenter samtlige journaler fra behandlere og hospitaler og opstiller på den baggrund et række spørgsmål til yderligere belysning af klagen. Disse spørgsmål sendes herefter til sagkyndige speciallæger eller andre relevante specialister, som herefter kommer med en indstilling til sagsafgørelse. Foreløbige afgørelser sendes til de indklagede sundhedspersoner, som nu har mulighed for at fremkomme med yderligere oplysninger til sagen. Indstillingen kan være, at der rejses kritik af den behandlende sundhedsperson, eller at klagen afvises som ubegrundet. Forslag til endelig afgørelse udformes herefter af styrelsens jurister. Disse forslag til sagsafgørelse kommer nu på et disciplinærnævnsmøde, hvor den endelige afgørelse af klagesagen foretages. Hvis der ikke er enighed i nævnet, kan der indkaldes en "second opinion" dvs, en anden sagkyndig skal vurderer sagen. Sagen kommer så igen til afgørelse på møde. Er der stadig ikke enighed om afgørelsen, kan der afgives dissens, dvs. en mindretals udtalelse. Den interesserede læser af denne beskrivelse må kunne forstå, at det er en lang proces, der foregår, inden den endelige sagsafgørelse fremsendes til de involverede parter.

Det kan undre, at der skrives så meget i aviserne om Styrelsens uvidenhed om forhold på hospitalerne, og at afgørelserne kun skal tjene til at hænge læger ud. Det er dog selvsamme læger, som vurderer klagerne ud fra deres specialviden på hospitalerne og i almen praksis og som afsiger den afgørende kendelse i klagesagerne. Set fra Disciplinærnævnets side er klager fra læger i pressen over Styrelsens praksis således aldeles ubegrundede, da det jo er deres egen faggruppe, som i det væsentlige afgør sagerne.

Inger Duus Nielsen
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Annonce