Annonce
Debat

Debat: Jyske elmaster er nødvendige - for Energinet!

Forsyning: De herrer Søren Dupont Kristensen og Henrik Riis, Energinet, har i et læserbrev med overskriften "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" fundet det nødvendigt, at tvære det ud i ansigtet på os vestjyder, at vi får elmaster, hvor meget vi end råber og skriger. ”Æv, bæv, bussemand” er stort set det eneste der mangler i artiklen, for at vi grødbønder helt forstår det.

Der henvises i artiklen til eksperthøringen, hvorom energinetbosserne siger: ”Ingen kan komme med svarene på, hvordan vi rent teknisk med en 400 kV-forbindelse skulle bære os ad med at grave mere ned under de givne forudsætninger.”

I læserbrevet har de imidlertid behændigt undgået at nævne hvad ”de givne forudsætninger” dækker over. For sandt er det, at alle eksperterne - uden undtagelse - havde tilføjelsen "under de givne omstændigheder" tilknyttet deres forklaringer.

"Under de givne forudsætninger" dækker over, at forbindelsen skal være færdig i 2023, og det skal være 400KV, så Viking Link kan indpasses.

”De givne forudsætninger” er defineret af Energinet, og en løsning som først kan stå klar i år 2024 er pr. definition ”ikke teknisk muligt”. Det er snildt med den slags definitioner.

Vi som overværede høringen kunne imidlertid høre Brian Vad Mathiesen forklare, at Viking Link modvirker grøn omstilling. Han har såmænd blot gjort sig den ulejlighed at læse Energinets Business Case hvori der står, at forstærkningen af den vestjyske forbindelse til 400 KV er nødvendig på grund af Viking Link.

Den øgede mængde vindmøllestrøm kan håndteres i nedgravede 150 KV forbindelser – ikke ifølge os, men ifølge Energinets Business Case. Viking Link er i al sin enkelthed et statsfinansieret tiltag, som tager otte milliarder kroner fra forbrugernes pengepung og putter i lommerne på for eksempel svenske Vattenfall eller tyske ejere af vindmølleparker i for eksempel Norge.

Energiministeren forsøgte på sit første samråd om Viking Link at finde blot én fortaler for projektet udenfor Energinet, og nævnte firmaet EA Energianalyse. At de skulle omtale Viking Link positivt, er i bedste fald noget af en tilsnigelse, for ser man konklusionen på firmaets rapport om Viking Link lyder hele citatet således: "Viking Link er en ganske okay, men ikke prangende investering, men varmepumper er en hamrende god investering". Siden da har tal fra Entso-e undermineret økonomien i Viking Link, så førende eksperterne nu siger, at projektet vil give et underskud i milliardklassen.

En investering i varmepumper vil over 30 år give et afkast på over 20 milliarder og medvirke til ægte grøn omstilling, hvorimod Viking Link kun hjælper strømproducenterne.

Professor Claus Leth Bak forklarede på eksperthøringen, at problemet består i, at man nu, i modsætning til tidligere, producerer strømmen et helt andet sted end der, hvor forbruget er. Og vel blæser det mere i Vestjylland end på Nordsjælland, men … det er nu også meget mindre til ulejlighed at have møllerne stående herovre, hvor de ikke generer solnedgangen over den biodynamiske persille i de økologiske, urbane haver i de store byer. I princippet kunne det jo ellers være ligegyldigt, om møllerne bliver står stille i Vestjylland eller på Nordsjælland, når Nordtyskland betaler Danmark for at stoppe vores møller i blæsevejr …

Professor Frede Hvelplund udtaler til TV MidtVest, at ”vi er ofre for vores egne manglende energipolitiske reformer”, for Danmark har ikke en plan for hvad vi skal bruge alt vores grønne strøm til. Vi laver en vindmøllepark, en vindmøllepark og så lige en vindmøllepark mere, og så satser vi på, at vores naboer, som i øvrigt gør præcis det samme, vil købe det, når vi ikke selv kan bruge det.

Den plan har den europæiske samarbejdsorganisation Entso-e for længst lagt i graven, men Energinet og Energiministeren ved bedre. De har tilsyneladende alternative fakta, som ingen andre end de selv forstår.

Ville man ægte grøn omstilling og ikke blot et spekulativt og på forhånd dødsdømt el-eksport-eventyr, investerede man i varmepumper og lignende og ikke i forbindelser til udlandet. Det er ikke vores ord, men derimod hørings¬eksperterne, men desværre har Energinet og Energiministeren ikke uventet kun fået fat i den del der passer ind i deres virkelighed.

Så at "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" er kun sandt under ”de givne omstændigheder”. Hvis vi ville intelligent ægte grøn omstilling var de ikke nødvendige.

Så derfor er de jyske elmaster kun nødvendige for Energinet.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce