Annonce
Debat

Debat: Jyske elmaster er nødvendige - for Energinet!

Annonce

Forsyning: De herrer Søren Dupont Kristensen og Henrik Riis, Energinet, har i et læserbrev med overskriften "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" fundet det nødvendigt, at tvære det ud i ansigtet på os vestjyder, at vi får elmaster, hvor meget vi end råber og skriger. ”Æv, bæv, bussemand” er stort set det eneste der mangler i artiklen, for at vi grødbønder helt forstår det.

Der henvises i artiklen til eksperthøringen, hvorom energinetbosserne siger: ”Ingen kan komme med svarene på, hvordan vi rent teknisk med en 400 kV-forbindelse skulle bære os ad med at grave mere ned under de givne forudsætninger.”

I læserbrevet har de imidlertid behændigt undgået at nævne hvad ”de givne forudsætninger” dækker over. For sandt er det, at alle eksperterne - uden undtagelse - havde tilføjelsen "under de givne omstændigheder" tilknyttet deres forklaringer.

"Under de givne forudsætninger" dækker over, at forbindelsen skal være færdig i 2023, og det skal være 400KV, så Viking Link kan indpasses.

”De givne forudsætninger” er defineret af Energinet, og en løsning som først kan stå klar i år 2024 er pr. definition ”ikke teknisk muligt”. Det er snildt med den slags definitioner.

Vi som overværede høringen kunne imidlertid høre Brian Vad Mathiesen forklare, at Viking Link modvirker grøn omstilling. Han har såmænd blot gjort sig den ulejlighed at læse Energinets Business Case hvori der står, at forstærkningen af den vestjyske forbindelse til 400 KV er nødvendig på grund af Viking Link.

Den øgede mængde vindmøllestrøm kan håndteres i nedgravede 150 KV forbindelser – ikke ifølge os, men ifølge Energinets Business Case. Viking Link er i al sin enkelthed et statsfinansieret tiltag, som tager otte milliarder kroner fra forbrugernes pengepung og putter i lommerne på for eksempel svenske Vattenfall eller tyske ejere af vindmølleparker i for eksempel Norge.

Energiministeren forsøgte på sit første samråd om Viking Link at finde blot én fortaler for projektet udenfor Energinet, og nævnte firmaet EA Energianalyse. At de skulle omtale Viking Link positivt, er i bedste fald noget af en tilsnigelse, for ser man konklusionen på firmaets rapport om Viking Link lyder hele citatet således: "Viking Link er en ganske okay, men ikke prangende investering, men varmepumper er en hamrende god investering". Siden da har tal fra Entso-e undermineret økonomien i Viking Link, så førende eksperterne nu siger, at projektet vil give et underskud i milliardklassen.

En investering i varmepumper vil over 30 år give et afkast på over 20 milliarder og medvirke til ægte grøn omstilling, hvorimod Viking Link kun hjælper strømproducenterne.

Professor Claus Leth Bak forklarede på eksperthøringen, at problemet består i, at man nu, i modsætning til tidligere, producerer strømmen et helt andet sted end der, hvor forbruget er. Og vel blæser det mere i Vestjylland end på Nordsjælland, men … det er nu også meget mindre til ulejlighed at have møllerne stående herovre, hvor de ikke generer solnedgangen over den biodynamiske persille i de økologiske, urbane haver i de store byer. I princippet kunne det jo ellers være ligegyldigt, om møllerne bliver står stille i Vestjylland eller på Nordsjælland, når Nordtyskland betaler Danmark for at stoppe vores møller i blæsevejr …

Professor Frede Hvelplund udtaler til TV MidtVest, at ”vi er ofre for vores egne manglende energipolitiske reformer”, for Danmark har ikke en plan for hvad vi skal bruge alt vores grønne strøm til. Vi laver en vindmøllepark, en vindmøllepark og så lige en vindmøllepark mere, og så satser vi på, at vores naboer, som i øvrigt gør præcis det samme, vil købe det, når vi ikke selv kan bruge det.

Den plan har den europæiske samarbejdsorganisation Entso-e for længst lagt i graven, men Energinet og Energiministeren ved bedre. De har tilsyneladende alternative fakta, som ingen andre end de selv forstår.

Ville man ægte grøn omstilling og ikke blot et spekulativt og på forhånd dødsdømt el-eksport-eventyr, investerede man i varmepumper og lignende og ikke i forbindelser til udlandet. Det er ikke vores ord, men derimod hørings¬eksperterne, men desværre har Energinet og Energiministeren ikke uventet kun fået fat i den del der passer ind i deres virkelighed.

Så at "Jyske elmaster er nødvendige for en CO2-neutral fremtid for hele Danmark" er kun sandt under ”de givne omstændigheder”. Hvis vi ville intelligent ægte grøn omstilling var de ikke nødvendige.

Så derfor er de jyske elmaster kun nødvendige for Energinet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce