Annonce
Kerteminde

Debat: Ingen stormflodserstatning i 2040

Læserbrev: Forudsigelser viser, at i 2040 vil 20-års hændelsen formentlig svare til 180 cm, og der er ingen stormflodserstatning under 20-års hændelser.

Med udgangspunkt i målinger frem til 2017, er den nuværende 20-års hændelse i Kerteminde 152 cm. DMI anslår, at middelvandstanden stiger 30 cm frem mod 2050, og samtidigt bliver vejret voldsommere. De kraftigere storme vil formentlig lægge yderligere 5-10 cm på vandstanden.

Bor du udsat, kan du forvente yderligere 30 cm som bølgetillæg, men det har vi ikke medtaget i beregningen, som desværre ikke kan bringes her, men kan ses på www.folkeslusen.dk

Der erklæres kun stormflod, hvis stormfloden er over en 20-års hændelse. Hvis der ikke erklæres stormflod, er der ingen erstatning. Det er årsagen til overskriften.

Der er 751 ejendomme op til kote 180 cm, og i 2006 fik 508 ejendomme erstatning for tilsammen 55 mio. kr., efter en stormflod på 166 cm.

Det er store værdier, der er på spil, og der kan nå at komme mange stormfloder inden år 2040. Hvornår skal vi gøre noget ved det?

Først og fremmest er det vigtigt, at du erkender truslen. Hvis du ikke accepterer truslen, så underkender du de målinger og antagelser, som er foretaget af Kystdirektoratet og DMI.

Når du erkender stormflodstruslen, så kan du begynde at overveje, hvad vi skal gøre ved den, og hvornår.

Annonce
Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regeringen tøver: Få nu stoppet de kviklån

Der skal sættes en stopper for de ågerkarle, der skamløst udnytter danskere med en begrænset indsigt i økonomi. Derfor skal der sættes en stopper for de såkaldte kviklån, som rask væk plyndrer folk for flere hundrede procent i rente om året. Derfor er det trist, at det endnu ikke er lykkedes for regeringen at finde et politisk flertal for en aftale, der kan beskytte forbrugerne mod lånehajerne. Forhandlingerne om at begrænse forbrugernes omkostninger ved kviklån er, som det fremgik af avisen torsdag, blevet sat i bero, fordi de politiske partier ifølge erhvervsminister Simon Kollerup ligger for langt fra hinanden. Det dur ikke, og Kollerup bør derfor straks genindkalde partierne til en forhandling. For det er helt urimeligt, at kviklånsudbyderne fortsat skal kunne flå forbrugerne for penge i det omfang, det sker nu. Der er, hvis de vellønnede folketingspolitikere har glemt det, eksempler på udlånere, der tager mere end 800 procent i rente om året for at låne penge ud – og det i en tid, hvor renten på resten af lånemarkedet er helt i bund, endog under nul. Ministeren og hans forhandlingspartnere bør hurtigt få indført et renteloft for denne type af lån. Om renteloftet kommer til at ligge på 15, 20 eller 25 procent, sådan som partierne skændes om, er mindre vigtigt. Det vigtige er at få gennemført en lovgivning, der stopper de lånehajer, der lige nu medvirker til at sætte nogle danskere i uoverskuelig gæld. Det er selvsagt ikke statens ansvar, om den enkelte låntager til fulde forstår de aftaler, som vedkommende måtte indgå med en bank eller et finansieringsinstitut. For det er, når alt kommer til alt, naturligvis den enkelte danskers eget ansvar at sætte sig ind i de regler og rammer, der gælder for netop det lån, der optages. Staten skal imidlertid sikre borgerne mod lånehajerne. Som det fremgår af straffeloven, er det nemlig strafbart at udnytte en anden persons økonomiske eller personlige vanskeligheder eller manglende indsigt i pengesager. Derfor skal ågerkarlene stoppes.

Annonce