Annonce
Nordfyn

Debat i Søndersø: Mogens Lykketoft taler om 17 verdensmål

Mogens Lykketoft kommer til Søndersø og sætter fokus på FNs 17 verdensmål. PR-foto

Søndersø: Tidligere finansminister Mogens Lykketoft - og tidligere formand for FNs generalforsamling - lægger mandag 16. september op til debat om udfordringerne i FN og de 17 verdensmål.

Det er bibliotekerne og Folkeoplysningen i Nordfyns Kommune, der har arrangeret møde med Lykketoft for at sætte gang i debatten.

Foredraget holdes på Nordfyns Gymnasium i Søndersø 16. september kl. 19. Der er en mindre entré, men gymnasieelever kommer ind uden beregning.

FNs 17 konkrete verdensmål og 169 delmål forpligter alle FNs medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst.

Det er som udgangspunkt nationale og overnationale mål. Men delmålene indeholder også elementer, hvor det enkelte menneske - og kommune - kan medvirke.

Efterfølgende sætter både biblioteker, folkeoplysende foreninger og andre grupper aktiviteter i værk, som skal følge op på initiativet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce