Annonce
Læserbrev

Debat: Hvornår kommer de sidste 26 byrødder ind i klimakampen?

Borgerne i Svendborg tabte kampen om affaldet.

Faaborg-Midtfyns affald brændes i øjeblikket hos Svendborg Kraftvarme til 370 kroner pr. tons, dette kan ikke hænge sammen, derfor betaler borgerne i Svendborg 1070 kr. pr. tons. Nu fortsætter denne urimelige aftale de næste fire år. Dette er i øvrigt ulovligt, da man i henhold til EU-lovgivningen ikke må diskriminere to kunder, der får den samme ydelse.

I Svendborg Kommune genbruges kun 27 procent af husholdningsaffaldet, gennemsnittet på Fyn er 37 procent.

Det er muligt at sortere cirka 40 procent fra som organisk affald, derved opnås en værdi på op til 800,- kroner pr. tons, i stedet for minus 1070,- kroner.

Marius Petersen kan på under 1,5 år etablere et fælles fynsk sorteringsanlæg, hvis kommunerne ønsker det, derved bliver der højest 20 procent tilbage til forbrænding.

Der findes virksomheder inden for fødevarebranchen, der genanvender 86 procent af affaldsresursen. Og de arbejder på at komme højere op.

Svendborg Fjernvarme har skriftligt tilbudt at købe et lukket Svendborg Kraftvarme i 2021, dette ønsker 26 af 29 byrådsmedlemmer ikke.

Svendborg Fjernvarme er ved at bygge et varmeproducerende anlæg, der kan producere alt varme helt forureningsfrit, altså ingen skorsten, energien kan leveres fra en enkelt havvindmølle. Anlægget kan fremstille varmen meget billigere end den pris Svendborg Fjernvarme er tvunget til at betale for hos Svendborg Kraftvarme. Svendborg Kraftvarme spænder ben for denne løsning.

Lavere pris på fjernvarme, betyder mindre brug af brændeovn i fjernvarmeområde, dermed færre syge.

Svendborg Kraftvarme udleder hvert år 21.500 tons CO2, samt en masse sundhedsskadelige stoffer.

Fynsværkets affaldsanlæg er renoveret for 240 millioner kroner med helt nyt røggasrensningsanlæg. Det har en virkningsgrad, der er meget højere end Svendborg Kraftvarme. Og de forskelsbehandler ikke deres kunder.

Svendborg Kommune er ved at vedtage en klimaplan, der skal føre kommunen fra nuværende 20 procent vedvarende energi, til 100 procent i 2030, dette kræver, at vi opfatter affald som en resurse og ikke bare som noget, der skal sættes ild til.

Hvornår kommer de sidste 26 byrådspolitikere ind i kampen og tager klima- og miljøudfordringerne alvorligt?

Annonce
Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Efterforskning af overgreb på fireårig standset: Socialrådgiver med accent stod for eneste afhøring

112

Lige nu: Brand i Kverneland i Kerteminde

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Annonce