Annonce
Kerteminde

Debat: Hvorfor har vi ikke indført indsamling af plast ?

Annonce

Læserbrev: Den 5. december skriver Afdelingsbestyrelsen 05 Skovparken Munkebo "Debat: Hvorfor skal vi sortere, når det ikke genanvendes?"

Afdelingsbestyrelsen skriver bl.a., at vi nu skal sortere vores plast og bringe det til genbrugspladserne. Til det er svaret: Ja, det er rigtig, og sådan har det været i de sidste 10 år. Så det er ikke noget nyt.

Det er ikke et spørgsmål om, om vi kan samle plasten ind. Det kan vi godt. Det er et spørgsmål om, hvad vi har prioriteret for at nå de mål, vi skal nå.

Vi kunne sagtens indføre en indsamlingsordning for plast, men det er bare ikke det mest miljøøkonomiske tiltag pt., og poseindsamlingen virker ikke hensigtsmæssigt de steder, hvor de har indført den, da poserne med den lette plast blæser rundt på veje, marker og i grøfter. Det er derfor, at du i Fyens Stiftstiden for nyligt kunne læse, at Faaborg-Midtfyns Kommune dropper tiltaget igen og henviser til genbrugspladserne.

Og det er jo ikke kun plast, vi skal aflevere på genbrugspladserne. Det er også, træ, møbler, hårde hvidevarer, farligt affald, elektronik osv.

Vi ville så inderligt gerne løse plastproblematikken, men den er ikke så lige til.

Vi har sammen med SDU og de andre fynske kommuner udført undersøgelser, der viser, at med den nuværende teknologi er genbrugspladsen det økonomisk og miljømæssigt bedste valg for plast. Den største udfordring med plasten er, at der findes så mange forskellige slags plast, som vi i dag ikke har anlæg, der kan sortere med en høj effektivitet. Effektiviteten ligger typisk i størrelsesordenen 30 – 40 procent, og anlæggene ligger i Tyskland og Sverige, så plasten skal også transporteres langt - med deraf følgende dieselforbrug og CO2-udslip (Den øvrige andel af plasten på 60-70 procent bliver brændt).

Så vores valg med på nuværende tidspunkt at satse på madaffald, pap, papir, metal og glas er ud fra devisen ”Mest miljø for pengene”. Vi har et mål om, at vi skal nå 50 procent genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2020 og et mål på 55 procent genanvendelse i 2025.

Vi holder øje med den teknologiske udvikling og ser, om der opstår en bedre løsning end at få plast ind via genbrugspladserne. Jeg tror personligt, at vi kommer med en eller anden løsning inden for de kommende år.

Plast skal derfor fortsat køres på genbrugspladsen, hvor der er containere til hård og blød plast. Så her er alt, som det plejer.

Vi synes, det giver rigtig god mening at sortere plasten, så vi fortsat kan udvikle teknologierne og blive dygtigere til at genanvende plasten. Så vi opfordrer alle jer kunder til fortsat at sortere mest muligt plast og andet affald.

Michael Høj-Larsen, Direktør ved Kerteminde Forsyning. Arkivfoto: Helle Nordström
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce