Annonce
Faaborg-Midtfyn

Debat: Hvis dagplejerne skal ned i løn, så skal alle ned i løn - også politikerne

Lokaldebat: Hvad vi godt vidste i kommunalbestyrelsen er nu en realitet: Dagplejerne skal gå ned i løn. Forhandlingerne mellem FOA og kommunen er brudt sammen, som det fremgår af avisen lørdag, og derfor gælder nu kun overenskomsten. Det ekstra tillæg, som vores dagplejere har fået i kraft af en tidligere aftale, er væk.

Hvorfor? Kommunen skal spare. Det er en gammel nyhed, omprioriteringsbidrag og effektiviseringsbidrag og budgetloven har gjort ondt i en grad, så kun politikerne på Christiansborg har kunnet overse, at det har haft konsekvenser for borgerne og medarbejderne.

Nu må dagplejerne så gå forrest og acceptere en lønnedgang. Er det rimeligt og fornuftigt? Jeg mener nej. På et tidspunkt har det givet rigtig god mening at give tillægget, formentlig for at honorere en stor indsats med blandt andet det femte barn og for at tiltrække nye dagplejere. Det gælder jo stadig. Så det er ikke en god grund til at fjerne tilskuddet.

Og jo, kommunen skal spare. Noget skal flyttes rundt, pengene skal bruges fornuftigt. Vi skal ikke nødvendigvis være lønførende, men vi skal sørme heller ikke være løndumpere og gå målrettet efter at ligge på gennemsnittet eller under. Andre vil foretage samme manøvre, og så rykker hele niveauet nedefter. I en tid med højkonjunktur og i en socialdemokratisk ledet kommune. Det kan ikke passe. Og hvis det skal passe, så må hele medarbejdergruppen holde for, og politikerne kan passende starte med at beskære vederlaget til os selv.

Jeg og Enhedslisten har i lang tid talt for, at de ansvarlige midterpartier – Venstre og Socialdemokratiet – må hanke op i de ansvarlige moderpartier på Christiansborg. Vi har jo lige haft valg med gode udsigter til flere penge til kommunerne – så viljen må være der. Nu mangler vi bare at se handling.

Annonce
Enhedslistens politiker i Faaborg-Midtfyn, Morten Schjøtt. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce