Annonce
Debat

Debat: Hvem snyder på vægten, Erik Lauritzen?

Miljø: Skal man grine eller græde? Erik Lauritzen, Sønderborgs borgmester (S), indrømmer nu sort på hvidt, at der kommer vindmøller i Lillebælt, fordi kommunens egne borgere ikke selv vil have dem som naboer.

I 2013 opgav byrådet en storstilet plan om 17 møller på otte lokaliteter. ”Vi var blevet blinde for modstandens styrke. Det var en kæmpefejl, og det blev mig og mit parti, der endte med at trække stikket”, erkender han i Ingeniøren (”Danmarks klimaduks: Sønderborg er halvvejs mod CO2-neutralitet”, ing.dk, 5. januar 2020).

Nu er det så, at man i demokratiets og den politiske anstændigheds navn må spørge: Hvorfor skal borgerne og byrådet i Assens kommune, som på det skarpeste tager afstand fra planen om de kystnære havmøller, acceptere, at Sønderborg på denne måde eksporterer alvorlige gener og omfattende naturødelæggelse, som dens egne borgere ikke selv vil finde sig i?

I samme interview anerkender Erik Lauritzen, at Sønderborg i stedet kunne købe andele i en af de kommende havmølleparker. Men ”… det ville være at snyde på vægten”, udtaler han med henvisning til, at der er brug for både solceller, landmøller og kystnære møller.

Ja, der er brug for solceller og vindmøller, men de skal naturligvis stå, hvor de generer mindst muligt. Derfor er lovgivningen moderniseret, sådan at berørte nabokommuner har indsigelsesret op til 15 kilometer fra egen kystlinje. Denne ret gælder desværre bare ikke i lige præcis dette tilfælde, fordi Sønderborg hårdnakket holder fast i en gammel og moralsk forældet tilladelse. Projektet ville være uigennemførligt, hvis Sønderborg levede op til gældende standard.

Så spørgsmålet er: Hvem snyder på vægten? I øvrigt findes der ingen videnskabelig miljø- og samfundsøkonomisk dokumentation for, at et stort kystnært vindkraftanlæg midt i et naturskønt og sårbart indre farvand som Lillebælt er nødvendigt.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce