Annonce
Kerteminde

Debat: Hvaler skal ikke leve i fangenskab i Kerteminde

Læserbrev: Freja er 24 år. Hun har tilbragt de sidste 22 år i fangenskab på alt for lidt plads og uden mulighed for at leve et bare nogenlunde naturligt liv. En meget sørgelig skæbne, som Fjord&Bælt nu vil have, at et nye marsvin skal dele.

Er det et værdigt liv?

Nej. Det tror jeg, de fleste kan blive enige om.

Den holdning deler direktør i Fjord&Bælt, Mette Thybo, tilsyneladende ikke. På Fyens.dk udtaler hun 8. november, at de arbejder for, at der går endnu et marsvin i nettet. Hun siger desuden, at ”Hele året i år er der kun gået to i nettene, så det er jo ikke mange.”

Et marsvin, der fjernes fra naturen til et unaturligt liv på ekstremt begrænset plads, er et for mange.

Forskning viser tydeligt, at det ikke er muligt at tilbyde marsvin og andre hvaler i fangenskab forhold, som tilnærmelsesvis lever op til deres naturlige habitat. Anlægget i Fjord&Bælt nægter dyrene bevægelsesfrihed og begrænser deres evne til at udføre naturlig adfærd.

World Animal Protections holdning er, hvad end det gælder forskning eller ej, at det er uacceptabelt, at man i et oplyst samfund som Danmark ikke kan se, at det strider imod al moral og etik, når vi holder vilde dyr i fangenskab under unaturlige forhold.

Annonce
Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce