Annonce
Debat

Debat: Hvad i Løvens Hule helvede er meningen?

Annonce

Løvens Hule er god underholdning. De håbefulde iværksættere har noget på spil. Løverne brøler og slikker sig på poterne. Store pengebeløb flyver rundt i luften. Det er godt TV.

Det er også vigtigt TV. Det er ikke så tit, at erhvervslivets pølsefabrik kommer helt ud i stuerne til ”almindelige” lønarbejdere. De fleste har (desværre) kun gjort sig få tanker om, hvordan markedet egentligt kommer varer på hylderne. I Løvens Hule kan man, om end i en overfladisk og karikeret udgave, få en lille duft af savsmuld.

Men selvom det er god underholdning, og selvom det potentielt er vigtig TV, så er Løvens hule også et gruopvækkende indblik i tidens iværksætterideal og en endnu værre indflydelse på det.

Ideen om, hvad en iværksætter kan og skal, har nemlig flyttet sig ganske gevaldigt. I mine bedsteforældres generation var iværksætteri i grove træk lig med selvstændighed – små gårde og håndværkervirksomheder. I min generation var idealet ”geniale” opfindelser - papirklipsen og post-it blokken. Men i nutidens udgave af Løvens Hule ser vi et iværksætterideal, der fuldstændigt har forladt denne verden. Det er helt ligegyldigt, om produktet er nyttigt eller unyttigt. Der er kun ét spørgsmål, som til gengæld fylder alt: Kan det sælges?

De fem ”løver” er alle overmenneskeligt rige,og de er alle (mere eller mindre) blevet det ved at møffe deres tegnebog ind mellem kunder og producenter. De har aldrig opfundet noget eller lavet en dags ærligt arbejde. De er tidens troldmænd inden for e-handel og needfinding, og nu sidder de for åben skærm og køber lotterisedler i virksomheder, der laver tøj til hunde eller præpakket pynt.

Når det fremherskende iværksætterideal udelukkende fokuserer på profit og opportunisme og ikke leder efter de relevante løsninger – produkter og ydelser – som samfundet har brug for, så har vi da et problem. Hvis iværksætteri tiltrækker personer med horisont som en mink og lige så meget samfundssind som en karklud, hvad skal vi så med det? (- ud over at rydde op efter det i en fremtid nær dig)

Er al vækst god vækst? Er salgbarhed og profit blevet målestok for relevans? Man kan sådan set godt forstå, hvis der er nogle samfundsbærende lønarbejdere der ligger fjernbetjeningen mens de spørg sig selv: hvad i hede Løvens Hule helvede er meningen?

Mikael Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Fødselarens fine gæst tog regn og blæst med humør - kronprinsessen fik hilst på broen til lands og til vands

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce