Annonce
Debat

Debat: Hvad gør vi ved det, Bjarne?

Uffe Clausen
Annonce

Læserbrev: Medlem af Ældrerådet Bjarne Hilmersson skriver 20.6., at der er sket et moralsk skred i måden, vi behandler vore ældre på. Politikerne har en maskinmæssig tilgang til området, hvor det hele går op i regneark osv.

Omsorg og næstekærlighed er der ikke meget af, og med sædvanlig penneføring beskriver BH en række utilfredsstillende forhold, som jeg er meget enig i. Men hvad gør vi ved det, Bjarne Hilmersson?

Med udgangspunkt i, at vi nu her i landet har en socialdemokratisk statsminister, der specifikt har erklæret først og fremmest at være børnenes statsminister og ikke alle borgeres statsminister, så er den fremtidige socialdemokratiske politiske linje lagt med en kynisme i forhold til de ældre, som desværre har udviklet sig, siden jeg i 1992 begyndte at følge ældreområdet på tæt hold via min daværende hustru, der var social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Aarhus.

Og hun kunne i sandhed allerede dengang fortælle om en kultur, som just ikke gjorde meget for de ældre, men derimod udviklede ledere, der ved deres fravær i direkte ledelse til fordel for en øget mødeaktivitet på de mere bonede gulve, projekter og ide’er, som skulle manifesteres, udviklede deres egne stillinger til højere lønninger og mere magt.

Bureaukratiet længe leve! Spareøvelser for at vise de ledende politikere, hvor dygtige de er. Ægte omsorg og næstekærlighed blev en by i Rusland.

Systemet blev, mens jeg sad i byrådet i Aarhus, reguleret med regnearks- og minutkontrolspolitikken. Senere med noteringer pr. computer i et vanvittigt tidstyranni, hvor tillid til omsorgsmedarbejderen netop er afløst af regnearket, for at lederne kan dokumentere og holde ryggen fri fra klager over dårlig omsorg og pleje.

Det er efter min mening spørgsmålet om rigtig og synlig ledelse, der skal præge medarbejdernes omsorgs- og ansvarsgen. Og til en vis grad meget mere frihed under ansvar.

En vej frem kunne være mange flere friplejehjem og krav om bestyrelser på plejehjemmene og den tilknyttede hjemmepleje, hvor man følger udøvelsen af ledelsen og medarbejderkulturen med en overordnet målsætning om god omsorg og pleje i et godt ledelses- og arbejdsmiljø, som næstekærligt kan præge ældreområdet.

Afslutningsvis bør Bjarne Hilmersson tænke på de mange ledelsestimer, Ældrerådet “stjæler”, når ledere skal orientere Ældrerådet om dette hint på så godt som næsten alle ældrerådsmøder, så der ikke er tid til at drøfte den ældrepolitik, som Ældrerådet er sat i verden for at rådgive politikerne om. Altså, hvad der rører sig ude omkring på godt og ondt.

Som rådet agerer i dag, er det ældreforvaltningen og højt lønnede ledere, der fortæller Ældrerådet om blandt andet fine og dyre projekter, alt mens Ældrerådet lytter benovet til de “dygtige” ledere af mere og mere bureaukrati. Så går tiden da med det.En vej frem kunne være mange flere friplejehjem og krav om bestyrelser på plejehjemmene og den tilknyttede hjemmepleje, hvor man følger udøvelsen af ledelsen og medarbejderkulturen med en overordnet målsætning om god omsorg og pleje i et godt ledelses- og arbejdsmiljø, som næstekærligt kan præge ældreområdet.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce