Annonce
Debat

Debat: Håndtryk er kamp for værdier og ligestilling

Annonce

ligestilling: Ida Auken udtrykte for et par uger siden sin vrede over, at en troende muslim – repræsentant for en moské – udtrykte, at han helst ikke ville trykke hånd med kvinder, og derfor frabad sig et håndtryk efter afslutning af de tos møde.

En oplevelse, der fik Ida Auken til at beskrive manden som ”tydeligvis idiot”. Og foranledigede et debatindlæg, hvor hun påpegede vigtigheden af at ”følge normerne i det danske samfund”.

Det fik så en tidligere integrationsminister, Venstres Birthe Rønn, til tasterne med et indlæg, hvor hun forsvarede mandens ret til helst ikke at give hånd til kvinder og kritiserede Ida Auken for at mangle respekt for andres religion. Ifølge Birthe Rønn skal vi være tolerante over for borgeres ønske om at opføre sig som de nu engang ønsker.

Det er unægtelig to forskellige holdninger, som kan skille vandene. I den her sag lægger jeg mit lod hos Ida Auken og må erklære mig helt uenig med Birthe Rønn. Den værdirelativistiske holdning, som Birthe Rønn giver udtryk for er en komplet misforståelse af tolerance og forsvaret for friheden. Hvordan kan man overhovedet være tolerant og frihedsorienteret, hvis man ikke står ved sine egne værdier og er parat til at forsvare dem?

Det er en falliterklæring, når ellers demokratisk indstillede og frihedsorienterede mennesker ikke insisterer på overholdelse af samfundets grundlæggende værdier som ligestilling mellem kønnene.

Jeg forstår virkelig ikke, hvordan det kan være at den liberale frihedskamp tilsyneladende ikke skal føres når kamppladsen er befrielsen af folk fra religiøse, kulturelle og sociale normer – og slet ikke når det gælder støtte til muslimske kvinders frihedskamp?

Det virker som om Birthe Rønn og hendes ligesindede liberale enten ikke kender baggrunden for islams kønsdiskriminerende holdninger står for og hvorfor en mand ikke må røre en kvindes hånd – eller er ligeglade?

I min skolegang i Iran blev jeg undervist i fundamentalistisk islam og i argumenterne for ikke at komme i fysisk kontakt med fremmede mænd. Det skyldes, at det altid er kvinder der er en ”frister” som med en enkelt berøring kan ”tænde” en mand og foranledige ham til at begå en synd. Det er altså altid kvindens skyld, hvis en mand begår en synd.

Derfor er et håndtryk ikke bare en tilfældig dansk norm. Afvisningen af en fremstrakt hånd udtrykker afstand og afvisning af det lighedsprincip som er en grundlæggende forudsætning for demokratiets omgangsform, og som danske samfund er bygget på. Det handler om at være sine værdier bekendt, de værdier der har sikret os et samfund med frihed og folkestyre. Længere er den ikke.

Roya Moore
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce