Annonce
forside

Debat: Frederiksøen til erhverv

Et havnebad bør ikke have prioritet på Frederiksø, mener Anette Gjørup Lauritsen. Illustration: Effekt

Læserbrev: Inden længe skal det besluttes, om der skal ligge et havnebad på Vestre Kaj på Frederiksø. Selvom alle pengene til Den Blå Kant ikke er til stede (og det essentielle efter min mening må være at kunne få råd til sluserne), mener man åbenbart, at der skal ske noget på havnen, så borgerne ligesom får en lille godbid og kan sige, at politikerne gør noget.

Et havnebad virker som om, at nu skal der ske noget, en hovsa-løsning, for så også at have det havnebad klar til landsstævnet. Jamen, når deltagerne i landsstævnet får tid til at tage en dukkert, skal de vel bade på de bedste steder, vi kan tilbyde her på Sydfyn? Ligesom vi, der bor her fast, også gør.

Og vi har mange gode badestrande. Hvorfor bade i en ofte forurenet havn? Ved skybrud, når kloakkerne løber over, er havnen forurenet, og der advares mod badning. Desuden er der kraftige strømforhold ved kajen, det kan være direkte ubehageligt og farligt at bade der. I tilgift kan der være pesticider fra giftig bundfarve i vandet, og det ligger for tæt på Højestene-færgen.

Desuden tilhører jeg den store gruppe borgere, der mener, at Frederiksø er til erhverv, først og fremmest maritimt erhverv. Det er i Ring Andersen og Petersen & Sørensen, at kernen til vores levende havn ligger. Dette kunne suppleres på bedste vis af et søfartsmuseum på Vestre Kaj.

Der må være fonde derude, som vil investere i A.P. Møllers hjemstavnsby, anvende en af Danmarks smukkeste beliggenheder, hyre en dygtig arkitekt og lave et søfartsmuseum med rederiet Mærsks historie samt alt det materiale om søfarten udgående fra Det sydfynske Øhav, som ligger til opbevaring lige nu. Det ville tiltrække turister fra nær og fjern.

Den kunst og kultur, der foregår på Frederiksø lige nu, er til glæde for mange mennesker, men arkitektonisk er det en rodebutik at se på. Når lejemålet udløber 31.12.2019, skal der tages stilling til, hvad der så skal ske. Derfor ser jeg havnebadet som et farligt initiativ, hvorved man gradvist forrykker balancen mellem erhverv og forlystelse på et fysisk plan, idet man har frataget Svendborg Havn en hel kaj.

Og det maritime erhverv mangler kajplads. Hvad med at tænke langsigtet og have nogle visioner for byen af format? Et drømmescenarie kunne være at beholde Vestre Kaj som aktiv kajplads, bygge et søfartsmuseum som ovenfor beskrevet i smuk symbiose med det kommende Simac på Nordre Kaj. Og hvis dette er for stort et projekt lige nu, så brug pengene på det vigtige i Den Blå Kant-projektet, og det er ikke et havnebad.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce