Annonce
forside

Debat: Forstoppelse i Svendborgs myldretidstrafik

Arkivfoto: Tim K. Jensen

Læserbrev: Det er rart, at Simac er i fuld gang med at realisere deres nybygning. Det har vi ventet længe på, så der nu kommer gang i den del af havneområdet. Svendborgs parkeringsnormer kræver, at der etableres p-pladser i tilknytning til byggeriet. Derfor skal de fornødne pladser på havnen sikres. Det får borgmester Bo Hansen (S) til at sætte trumf på, så der nu skal etableres 500 pladser i et p-hus. I den anledning skriver Fyns Amts Avis om forskellige partiers holdning til et p-hus og især størrelsen af det.

Det kan undre os i Liste T, at der ikke er blot en enkelt af de fire politikere, der stiller det spørgsmål, som vi i sidste kommunalbestyrelsesperiode stillede mindst to gange: Hvordan skal de mange biler komme frem og tilbage?

Hvis man blot en gang er kørt fra Thurø eller ad Nyborgvej i morgen- eller eftermiddagstrafikken, så kender alle frustrationen over de utallige trafikpropper, der er en kilde til daglig irritation. Hvis der skal fyldes yderligere 500-1000 biler ind på de nævnte strækninger, så er der såmænd ikke brug for noget p-hus, for så holder bilerne blot stille på vejene uden mulighed for at bevæge sig.

500 ekstra p-pladser skal finansieres, men hvordan skal vejene, der sikrer en anstændig trafikafvikling betales? Som vi i Liste T læser budgettet, kommer det til at knibe alvorligt med større infrastrukturelle investeringer - og mon ikke beboerne langs Rantzausmindevej vil undre sig, hvis der graves dybt i kommunekassen på havnen uden tanke på deres trafikale udfordringer?

Hvorfor tænkes der ikke nyt - bedre cykelstier og/eller shuttle-busser fra anlæg i byens udkant kunne forbedre vilkårene ikke blot for de nye bilister, men så sandelig også for de allerede fastkørte. Fremtidens trafik er ikke en mand = en bil. Vov et øje og giv parkeringsforholdene en overhaling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce