Annonce
Debat

Debat: Forbruget af antipsykotisk medicin skal ned

Debat: Ældre Sagen opfordrer til at skrue op for ambitionsniveauet for landets 90.000 demensramte. Målsætningen er at nedbringe brugen af antipsykotisk medicin med 50 procent og erstatte det med en forbedret pleje- og behandlingsindsats.

Demenssygdomme opleves forskelligt. Men mange oplever i begyndelsen, at det er, som om verden har forandret sig. At folk opfører sig mærkeligt. At der ikke længere er styr på tid og sted. Det kan føles utrygt og skræmmende.

Bjarne Hastrup, Ældre Sagen. Pressefoto

Dokumentarfilmen "Det er ikke slut endnu" er biografaktuel. Den giver et indblik i, hvordan mennesker lever med demens. Filmen sætter fokus på et plejehjem, hvor fællesskab og omsorg i vid udstrækning har erstattet unødvendig medicinering af demensramte. Det skal vi have mere af.

Annonce

Den nationale demenshandlingsplan fra 2016 angav et mål om at nedbringe antipsykotisk medicin med 50 procent og erstatte det med en forbedret pleje- og behandlingsindsats.

Dokumentarfilmen "Det er ikke slut endnu" sætter fokus på et plejehjem, hvor fællesskab og omsorg i vid udstrækning har erstattet unødvendig medicinering. Det skal vi have mere af.

Fra debatindlægget

Antallet af demensramte er i dag cirka 90.000 med cirka 400.000 pårørende, og prognosen er, at antallet vil stige drastisk de kommende år, fordi vi lever længere. Sygdommen er i dag den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark.

Ældre Sagen vil gerne kvittere for, at SF ønsker at afsætte 300 millioner kroner til at udvikle en demenspakke til mennesker med demens. En pakke, SF mener skal være med til at forbedre opsporing, behandling og støtte på demensområdet - til gavn for demensramte og pårørende.

En demenspakke kan være et vigtigt skridt, der er med til at tage højde for, at demens er en fremadskridende sygdom, hvor ønsker og behov løbende ændrer sig i takt med, at sygdommen udvikler sig. Men sådan en pakke kan ikke stå alene.

Ældre Sagen opfordrer til, at vi bliver endnu mere ambitiøse. Der skal følges op på igangsatte initiativer, og der skal søsættes nye, hvor det er nødvendigt. Blandt andet et fokus på, hvordan demensramte og pårørende kan leve et aktivt og meningsfuldt hverdagsliv. Men en demenspakke kan - hvis den udformes rigtigt - være en del af løsningen.

Demensområdet er præget af et stort mørketal. Det er nemlig kun 37.000 ud af de estimerede 90.000 demensramte, der er registreret. Mange får aldrig stillet en diagnose. Og mere end halvdelen af dem, der bliver diagnosticeret, får ikke en specifik demensdiagnose. Årsagen er, at demens er en kompleks diagnose, det kræver et solidt tværfagligt samarbejde mellem læger og eksempelvis psykologer og sygeplejersker, at stille.

For det andet er tidlig opsporing og udredning afgørende for, at vi kan sætte ind med støtte på det rigtige tidspunkt. Forebyggelse og behandling kan være med til at mindske og forhale den kognitive svækkelse. Samtidig kan målrettet rådgivning, støtte og vejledning sættes i gang, mens den demensramte har dømmekraften i behold.

For det tredje er der brug for en kraftig opstramning af koordinering og synlighed af de støtte-, pleje-, og aktivitetstilbud, der er til demensramte og deres pårørende. Alt for mange tabes i dag på gulvet grundet manglende koordinering.

Målene i demenshandlingsplanen siger, at vi frem mod 2025 skal nå frem til 1) 98 demensvenlige kommuner, 2) at flere skal udredes, 3) at mindst 80 procent skal have en specifik diagnose, og 4) at forbedret pleje-og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin med 50 procent. Der er al mulig grund til at handle nu.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Odense

Mærk magien: Fire finurlige tips til byens festival for fantasien, Magiske Dage

Navne For abonnenter

Skuespiller var udsat for racisme, udstødelse og chikane: - Jeg har mange ting til fælles med Heathcliff

Bagsiden

Efter kødfri Northside: Tinderbox 2022 bliver alkoholfri

Middelfart For abonnenter

Læser undrer sig - hvornår kan borgerne mærke, at Middelfart selv bestemmer på ældreområdet? Her er tre spæde eksempler

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Varmeregningen rammer også kommunen: Energibesparelser må hurtigt i fokus

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Fyn

Må vinke farvel til bilen: Flere spritbilister fanget på Fyn i nat

Nyborg For abonnenter

Otte idéer skal redde ældreplejen: - Vi skal have fat i folkeskoleeleverne

Kerteminde

Er byen med de røde tage truet? Ja, mener Iben: - Vi skal ind i kampen nu, hvis vi skal redde de gamle gader

Annonce