Annonce
Sydfyn

Debat: Forbrændingsanlægget som columbusæg

Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Med regeringens klimahandlingsplan lægges der op til en snarlig lukning af Svendborg Kraftvarme. Det giver i sagens natur grundlag for mange diskussioner i det klimavenlige i at køre vores restaffald til et centralt anlæg, samt den evige debat om tabet af arbejdspladser. Men en lukning af forbrændingen, som vi kender den i dag, er svær at komme uden om.

Venstre har foreslået at omdanne forbrændingen til plastpyrolyse-værk, hvor plastik får en sidste tur, før det anvendes til brændstof. Ikke nogen dårlig idé, men jeg synes godt, at vi kan gøre det bedre.


Forestil jer slutteligt, at det første man ser, når man kører ind i Svendborg, ikke længere er et anlæg som forbrænder affald og udleder CO2, men et anlæg som gør det modsatte og opsuger CO2


En idé kunne være at ombygge anlægget til Skyclean-processen, der er et banebrydende klimakoncept udviklet her på Fyn.

I Skyclean-processen omdannes halm og gylle til olie, gas og biokoks. Olien og gassen kan omdannes til klimaneutralt flybrændstof ved at tilføre brint, og biokoksen kan pløjes ned og skabe bedre landbrugsjord. Hvad vigtigere er, så bliver den mængde kulstof, der er bundet i biokoksen, permanent fjernet fra CO2-mængden i atmosfæren. På den måde bliver flybrændstoffet faktisk kulstof-negativt. Jo mere, vi flyver, desto mere CO2 fjerner vi fra atmosfæren.

Som en fjer i hatten vil det give os et voldsomt rygstød i vores egen CO2-reduktionsplan såvel som skabe et utal af nye arbejdspladser på forbrændingsanlægget. Og forestil jer slutteligt, at det første man ser, når man kører ind i Svendborg, ikke længere er et anlæg som forbrænder affald og udleder CO2, men et anlæg som gør det modsatte og opsuger CO2. Det kunne blive et stærkt symbol for Svendborg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce