Annonce
Debat

Debat: For mange unge uden uddannelse

Debat: Hvorfor er der stadig 15-20 procent unge uden uddannelse?

Da jeg i sin tid skrev speciale i forbindelse med mit studie, var emnet netop den omtalte restgruppe på 15-20 procent, der ikke kom videre i uddannelsessystemet. Pointen er, at det er 50 år siden. Jeg synes, det er en falliterklæring, at til trods for vi har udviklet verdens bedste og dyreste uddannelsessystem, er det ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskoleregi.

Det kan undre, at man fra politisk hold ikke har været mere opmærksomme på den lighedsskabende effekt, uddannelse har - sikkert mere effektiv end mange andre socialistiske tiltag i den retning.

Annonce

Det er min opfattelse, at det er skoleledelsens, skolelærernes og de øvrige aktørers ansvar og opgave at sørge for, at alle elever kommer videre på et eller andet niveau i uddannelsessystemet efter folkeskolen.

Lad mig drage en parallel til teknisk skole, hvor jeg var faglærer og studievejleder i en årrække. Sagen var den enkle, at hvis ikke de unge efter grundforløbet fik en praktikplads, så stoppede uddannelsen ligesom der. Derfor var ledelsesbeslutningen, at det var studievejledernes og faglærernes ansvar, at alle fik en praktikplads. Det var både et moralsk og fagligt ansvar.

Med den beslutning fik alle selvfølgelig en praktikplads. I et tæt samarbejde med virksomhederne fik man en åben og ansvarlig dialog med virksomhedsledere/-ejere, således at det blev et fælles ansvar at løse opgaven. Praktikanterne blev klædt på til "praktiksøgningsopgaven", men hvis det ikke lykkedes for den enkelte, var det vores ansvar.

Det kunne være, at man lavede en aftale med virksomheden, om at vi fandt to dygtige praktikanter og en, som havde behov for ekstra hjælp og støtte i praktiktiden. På den måde tog alle parter ansvar, og alle elever fik støtte efter behov og ikke mindst kom videre i uddannelsen. Virksomhederne kunne altid henvende sig for support, ellers mødtes man jo året efter med nye praktikanter og opfølgning.

Jeg har flere tilsvarende eksempler - men tilbage til folkeskolen: Det er klart, at eleverne har forskellige udfordringer, men omvendt er der et hav af muligheder for at få support med det klare mål, at ingen forlader folkeskolen uden en eller anden form for aftale med næste uddannelsestrin.

Det forudsætter også tæt samarbejde med erhvervsskolernes studievejledere og områdets virksomheder, således at de unge kan se deres muligheder og krav til fremtiden. Som minimum kan korterevarende kurser på for eksempel AMU hjælpe dem videre i erhvervslivet.

At overlade det til de unge og deres familier selvstændigt at knække den sociale arv er bare ikke i orden i dagens Danmark. Her burde folkeskolen påtage sig et større ansvar. ”Det har vi ikke tid til", vil folkeskolelærerne svare. Men som min forstander fremførte, er lærerjobbet ikke et arbejde, men et kald. Det handler om at påtage sig et ansvar og viljen til at løse det.


Det er ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskole- regi.

Fra debatindlægget
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Kultur For abonnenter

Ruben har været ædru i 300 dage - og fuld i 46 år: Nu er ensomheden er flyttet ind på Ærø

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Sydfyn

To personer kørt på hospitalet: Brand i nybyggeri af uvisse årsager

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Navne

Med hele verden som inspiration. Kunstner Anne Marie Egemose fylder 80

Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Erhverv For abonnenter

Har overvundet nedturen: De fynske robotkæmper er i fuld fart igen

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Annonce