Annonce
Debat

Debat: Flere superlandeveje på Fyn i de kommende år

Rasmus Helveg Petersen, Radikale Venstre

Jeg er transportordfører for Radikale Venstre i Folketinget, og forbereder mig på trafikforhandlinger efter påske. Vi skal strikke en trafikpakke sammen med veje og baner, der så skal bygges i løbet af de næste femten år.

I stedet for kun at fokusere på motorvejen syd om Odense, vil jeg til de kommende trafikforhandlinger prøve at få penge på bordet til bedre vejforbindelser til Rudkøbing, Assens og Faaborg. Det er tydeligt at væksten på Fyn samler sig om motorvejssporet fra øst til vest, mens det hele går noget langsommere når man kommer syd- og vestpå.

Svaret er blandt andet bedre veje, og mere konkret, super-landeveje. Det er veje med tre spor, og hvor bilisten skiftevis har en eller to kørebaner. Derfor kaldes de 2-1-veje. Dermed kommer der med jævne mellemrum strækninger, hvor der kan overhales. Det betyder en høj fart. Vejens to retninger er fysisk adskilt med et autoværn. Derfor sker der heller ikke sammenstød med modkørende.

Annonce

Alt i alt en hurtig og trafiksikker løsning, som er langt billigere end en motorvej, men kan levere alle fordelene ved en hurtig-vej.

Bedre veje til de mellemstore fynske byer vil betyde, at det er lidt lettere at sikre bosætningen og lidt lettere at fastholde arbejdskraft. Det har langt større betydning for livet på Fyn, end om motorvejen syd om Odense har to eller tre spor. Ud over Assens, Faaborg og Rudkøbing, foreslår jeg tilsvarende 2-1-veje til alle de danske byer der har mere end 10.000 indbyggere (de fynske byer er valgt fordi deres samlede opland er stort). Dermed skal også for eksempel Nakskov og Grenaa have bedre vejforbindelse, hvis det står til Radikale Venstre.


Bedre veje til de mellemstore fynske byer vil betyde, at det er lidt lettere at sikre bosætningen og lidt lettere at fastholde arbejdskraft.


Pointen er at det er meget svært at få en god, tæt kollektiv trafikbetjening på for eksempel Langeland. Her er man afhængig af bilen. Så mens jeg slås for flere letbaner i de store byer, så skal vi også se på kvaliteten af vejene til særligt de mellemstore byer. Til gengæld skal bilerne, så hurtigt som det er muligt, være elbiler. Allerede nu kommer der mange modeller på markedet, og om ti år vil elbilerne totalt dominere blandt nye biler.

I tillæg til debatten om flere veje, skal vi huske at forbedre dem, vi har. I denne omgang trafikforhandlinger bør vi også afsætte de nødvendige midler til støjafskærmning af motorvejene. Både ved Nyborg og dele af Odense er der et helt uacceptabelt lydpres fra de mange biler og lastbiler, der suser forbi.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce