x
Annonce
Debat

Debat: EU skal smække kassen i for retsstatens bødler

Der var hårde forhandlinger i Europa-Parlamentet i sidste uge, og den store konservative gruppe, EPP, vaklede til det sidste i spørgsmålet: Skal EU lægge øget pres på Polen og Ungarn, hvor retsstaten i stigende grad er under pres.

For mig er svaret klart: Ja! Hvis EU skal fungere, så skal det baseres på et værdifællesskab, der blandt andet sikrer pressefrihed, lige rettigheder, akademisk frihed og uafhængige domstole.

Der er andre kræfter, der mener, at EU skal blande sig udenom, men jeg kan personligt ikke læne mig tilbage og se til, mens ledere som Ungarns premierminister Viktor Orban piller borgernes rettigheder fra dem bid for bid samtidig med, at hans land får støttekroner af EU.

Højesteretsdommere bliver tvunget på pension før tid, universiteter bliver lukket. Frie og uafhængige medier bliver censureret. Det sker i Ungarn, det sker i Polen. Det sker midt inde i den europæiske union, og det er den direkte vej til unionens og Europas undergang, hvis vi kigger den anden vej.

Senest har Polen før jul indført en ny lov, der begrænser polske dommeres ytringsfrihed, blandt andet ved at forbyde dommerne at indklage polske retsreformer til EU-domstolen. Polens dommere lægger ligeledes under for et politisk udpeget disciplinærråd, der kan straffe dommerne på løn og job. Magtens tredeling ligger i ruiner.

Derfor drog jeg et lettelsens suk i plenarsalen i sidste uge, da der tegnede sig et flertal for en resolution, der vil binde EU’s budgetter sammen med sanktioner mod lande, der overtræder retsstatsprincipperne.

Medlemslande, der ikke lever op til de vores vigtigste principper, skal rammes dér hvor det gør mest ondt på dem: på pengepungen. EU-kassen bliver smækket i, hvis retsstaten trædes under fode.

Ministerrådet skal støtte lovforslaget, før det bliver en realitet, men foreløbig har parlamentet i hvert fald sendt et stærkt signal til Orban og Co: Det skal ikke kunne betale sig at afmontere retsstaten.

Morten Helveg Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce