Annonce
Debat

Debat: EU skal ikke optage nye østlande

EU: I sidste uge afviste de europæiske udenrigsministre at indlede EU-optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien. Det er godt. Tiden er ikke til udvidelser, der risikerer, at vi sætter det europæiske fællesskab over styr. Vi skal ikke optage nye østlande i EU.

Der er flere gode grunde til, at EU ikke skal indlede forhandlinger om en Balkan-udvidelse. Vi skal først og fremmest få styr på de økonomiske og demokratiske udfordringer, vi allerede ser med nogle medlemslande. For eksempel Ungarn og Polen som i øjeblikket sjofler med demokratiet og EU’s regler.

I Ungarn har premierminister Viktor Orbán lukket et universitet, han ikke brød sig om. Og han sørger for, at det primært er hans egne støtter, der kommer i pressen. I Polen har regeringen tvangspensioneret dommere, som den ikke bryder sig om. Man vil nu forbyde seksualundervisning i polske skoler, og sætte lærere, der bryder forbuddet, i fængsel. Helt uacceptabelt i moderne demokratier. EU skal efter min mening reagere hårdt på det.

Albanien og Nordmakedonien er begge lande, som lider af endnu større demokratiske skavanker end Ungarn. I hvert fald hvis man skal tro den internationalt anerkendte tænketank, Freedom House, som hvert år måler demokratiets tilstand på verdensplan. Begge lande har omfattende udfordringer med politisk korruption. Særligt i Albanien hvor bestikkelse af dommere ikke er ualmindeligt.

Derfor skal vi i EU spise brød til. Lad os løse vores egne demokratiske problemer, før vi overvejer at optage nye lande i fællesskabet.

Annonce
Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce