Annonce
Debat

Debat: EU skal ikke optage nye østlande

EU: I sidste uge afviste de europæiske udenrigsministre at indlede EU-optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien. Det er godt. Tiden er ikke til udvidelser, der risikerer, at vi sætter det europæiske fællesskab over styr. Vi skal ikke optage nye østlande i EU.

Der er flere gode grunde til, at EU ikke skal indlede forhandlinger om en Balkan-udvidelse. Vi skal først og fremmest få styr på de økonomiske og demokratiske udfordringer, vi allerede ser med nogle medlemslande. For eksempel Ungarn og Polen som i øjeblikket sjofler med demokratiet og EU’s regler.

I Ungarn har premierminister Viktor Orbán lukket et universitet, han ikke brød sig om. Og han sørger for, at det primært er hans egne støtter, der kommer i pressen. I Polen har regeringen tvangspensioneret dommere, som den ikke bryder sig om. Man vil nu forbyde seksualundervisning i polske skoler, og sætte lærere, der bryder forbuddet, i fængsel. Helt uacceptabelt i moderne demokratier. EU skal efter min mening reagere hårdt på det.

Albanien og Nordmakedonien er begge lande, som lider af endnu større demokratiske skavanker end Ungarn. I hvert fald hvis man skal tro den internationalt anerkendte tænketank, Freedom House, som hvert år måler demokratiets tilstand på verdensplan. Begge lande har omfattende udfordringer med politisk korruption. Særligt i Albanien hvor bestikkelse af dommere ikke er ualmindeligt.

Derfor skal vi i EU spise brød til. Lad os løse vores egne demokratiske problemer, før vi overvejer at optage nye lande i fællesskabet.

Annonce
Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Thomsens 41 år med lokalhistorie

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce