Annonce
Debat

Debat: EU må skride ind over for Hviderusland

Annonce

Debat: Vi har en moralsk forpligtigelse til at bremse et voldsparat regime som ikke skyer nogle midler for at klamre sig til magten. Med nyheden om at præsident Lukashenkos hovedudfordrer Svetlana Tikhanovskaya er flygtet ud er landet, så har situationen taget en alvorlig drejning.

Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko har mistet den sidste rest af legitimitet ved den udbredte brug af vold over for fredelige demonstranter og forfølgelsen af politiske modstandere. EU bør omgående iværksætte skrappe målrettede sanktioner og forlange, at alle demonstranter og politiske fanger løslades med det samme. Lukashenkos diktatur er et fortidslevn, som den hviderussiske befolkning ikke fortjener at leve under.

Jeg har været i landet utallige gange for bl.a. at undervise oppositionen. Det var i mange år et projekt, som var op af bakke. Ikke kun på grund af myndighedernes chikane, men også fordi oppositionen var meget splittet og derfor brugte meget tid på at bekrige hinanden frem for at samle kræfterne om at vælte tyrannen. Derudover så var oppositionen meget centreret omkring hovedstaden Minsk og i høj grad afsondret fra almindelige menneskers bekymringer.

De bekymringer forstod Lukashenko i høj grad at samle op i form af hans kontrakt med befolkningen om at sikre stabiliteten og mere lighed end i Hvideruslands røverkapitalistiske nabolande Ukraine og Rusland. Den anden del af kontrakten var, at befolkningen skulle blande sig uden om politik. Det affandt mange mennesker sig med. På den baggrund af oppositions- politikerne rejst landet tyndt de seneste år og rent faktisk talt med almindelig mennesker og lyttet til deres bekymringer og daglige udfordringer. På landet ser der mange steder ud som for 50 år siden, og mange har eksempelvis ikke rindende vand.


Jeg har været i landet utallige gange for bl.a. at undervise oppositionen. Det var i mange år et projekt, som var op af bakke. Ikke kun på grund af myndighedernes chikane, men også fordi oppositionen var meget splittet og derfor brugte meget tid på at bekrige hinanden frem for at samle kræfterne om at vælte tyrannen.


Ved at fokusere på at tage landbefolkningen seriøst har oppositionen gjort et indhug i den base som Lukashenko tog for givet. Den vandring er samtidig blevet styrket af færre subsidier fra Rusland og en aparte håndtering af Covid-19, hvor Lukashenko har hævdet, at det hele er rent hysteri og i øvrigt kan kureres med vodka og saunabesøg. Det kan lyde som meget enkelt at tale med den brede befolkningen, men i Hviderusland er det forbundet med store vanskeligheder. Det hemmelige politi, som fortsat hedder KGB holder øje og intimiderer enhver, som kritisere regimet, og det blot at møde op til et møde med en oppositionspolitiker kan medføre, at man mister sit arbejde eller bliver smidt ud af sin uddannelse. Derfor er det momentum, som oppositionen har opnået, et resultat af store modighed hos både oppositionskræfterne men også befolkningen.

Nu er ånden ude af flasken, og derfor har Lukashenko kun vold tilbage i diktatorens værktøjskasse. Det må vi ganske enkelt sige fra over for og indføre sanktioner, som Lukashenko og hans håndlangere kan mærke. Vi kan ikke blot se til, mens fredelige demonstranter bliver slået til plukfisk, og præsidentens modkandidat Svetlana Tikhanovskaya må flygte ud af landet, blot fordi hun har brugt sin demokratiske ret til at stille op ved valget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Sport

DHG tager imod kommende ligahold

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce