Annonce
Debat

Debat: Er de unge en moderne kammerat Napoleon?

Annonce

Demokrati: ”Alle dyr er lige. Men nogle dyr er mere lige end andre”.

Ordene sad i baghovedet, mens jeg forlod Valby Parken. Det havde været en fin dag. Masser af politisk interesse og engagement. Alligevel forlod jeg i år Ungdommens Folkemøde med en bekymret mine. Ikke på grund af dalende politisk forankring, men fordi ungdommens politiske debat i disse år synes at ændre karakter.

Naturligvis havde klimaet været det varme tema under årets debatter og workshops. Alt andet ville næsten være underligt ovenpå et folketingsvalg, der ligefrem er blevet dømt et klimavalg. Og det er godt. For klimapolitikken er selvsagt vigtigt. Så når der alligevel var grund til at mindes Welles allegoriske novelle, skyldes det ikke den politiske interesse, men mere hvordan den demokratiske samtale udvikler sig.

Ligesom vi har oplevet det i udlægningen af det britiske brexit, er også klimadebatten ved at skabe en ny opdeling af samfundet. Det er de unge overfor resten af verden. Det er de unge, der demonstrerer. Og det er de unge, der med en svensk teenager som den nye tids samlende frelser kræver, handling.

Også jeg har fra en ung alder krævet handling – over for EU, udlændingepolitikken og meget andet. Men i både brexit- og nu i klimadebatten er der skabt en antagelse om, at en bestemt politisk mening har særlig værdi, fordi den fremsættes af unge. Som om vi som borgere har forskellige demokratisk værdi – afhængig af vores fødselsdag. Og sådan kan det selvsagt aldrig være.

Og her var folkemødet i Valby en øjenåbner. Med en nestors ophøjethed stod den ene teenager efter den anden foran mig med bebrejdende spørgsmål om, hvorfor jeg dog ikke ville afstå fra at spise kød og købe tøj, andre havde gået i først. Og da jeg venligt svarede på spørgsmålene, trak man esset: kan du ikke forstå, at vi er de unge? I et demokrati kan man netop ikke kræve. Her går magt og ret ikke hånd i hånd. Her må det gode argument altid veje tungest. Og der er i den grad grund til i klimadebatten at få hysteriet tæmmet. Som på ethvert andet vigtigt politisk område, står vi os her bedst ved gennem samtale og forhandling at lytte til hinanden og finde langsigtede løsninger.

Naturligvis har de unge en røst i den debat. Men den vejer altså hverken tungere eller lettere end andres. Tværtimod har det aldrig skadet at lytte til folk med erfaring. Måske er det faktisk imellem de erfarne og det ungdommelige, at de bedste løsninger findes? Ellers ender det som General Napoleon.

Morten Messerschmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce