Annonce
Debat

Debat: Endelig en plan for genåbningen af samfundet

Mai Mercado

Det holdt hårdt. Regeringen skulle presses massivt til at gå med til en langsigtet genåbningsplan for Danmark. Det lykkedes dog til sidst. Selvom planen ikke blev 100 procent, som vi ønskede, er jeg glad for, at vi endelig kan vise borgere, elever og erhvervsliv, hvordan vi kommer tilbage til et liv uden nedlukning.

Det er ekstremt vigtigt, at vi nu begynder at åbne og viser vejen ud af nedlukningen. For konsekvenserne af nedlukningen har nået et faretruende niveau. En ud af tre tvangslukkende små og mellemstore virksomheder frygter, at de går konkurs inden for tre måneder. Erhvervslivet bløder! Mange har ikke adgang til hjælpepakker.

Min indbakke er foruden mails fra pressede virksomhedsejere også fyldt med elever og forældre, som beretter om mistrivsel, og at de er ved at miste modet. Læg dertil, at forenings- og kulturlivet har været sat helt ud af kraft, og der venter en massiv opgave med at fastholde medlemmernes engagement.

Annonce

Jeg håber, at den gradvise åbning og forudsigeligheden kan give noget håb til alle de virksomhedsejere og unge, som kæmper med nedlukningens konsekvenser. Det er de grupper, som vi nu prioriterer højt. De ældste klasser og elever på ungdomsuddannelserne kan nu komme tilbage hver anden uge fra efter 6. april. De liberale serviceerhverv står også i første række til at åbne efter påske med coronapas.


Regeringens ekstreme forsigtighedsprincip har før stået i vejen for fornuftige og ansvarlige lempelser.


Herefter følger yderligere genåbninger for foreningslivet, de unge og virksomhederne med 14 dages intervaller. Samtidig har vi fået med i aftalen, at tempoet i genåbningen øges, hvis smittetrykket er lavere end forudsat. Dette er virkelig vigtigt, fordi vi før har set, at prognoserne fra SSI, har været for alt for pessimistiske.

Regeringens ekstreme forsigtighedsprincip har før stået i vejen for fornuftige og ansvarlige lempelser.

Jeg håber også, at aftalen markerer et vendepunkt for Regeringens tilgang til at styre landet under corona. I alt for lang tid har Regeringen lukket sig om sig selv og truffet beslutninger fra uge til uge uden en plan. Og uden at inddrage folketingets partier, som repræsenterer store dele af befolkningen. Det er demokratisk usundt - særligt i en krisetid.

Tre ud af ti danskere mener, at regeringen tilbageholder coronaoplysninger. Det tal er ikke mærkeligt, når regeringen flere gang har tilbageholdt oplysninger fra Folketinget, og talt usandt om sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Med denne her aftale lykkedes det heldigvis at presse Regeringen til at åbne op og inddrage flere synspunkter om, hvordan man balancerer hensynet til smitterisiko medhensynet til at mindske de ekstremt store økonomiske og menneskelige omkostninger, som nedlukningen medfører. Det tror jeg er med til at styrke tilliden til Folkestyret og myndighederne. Det er netop den tillid, som er så vigtig for, at vi kommer ordentligt igennem krisen.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce