Annonce
Debat

Debat: En sommerhilsen til Langeland - en livslang kærlighed

- I år håber jeg, at vi med en grøn borgmester lader grøftekanterne stå og først slår dem til efteråret. Det er fine biotoper, skriver Kirsten Lee i en sommerhilsen til Langeland. Foto: Kirsten Lee.

Debat: En smuk oktoberdag for mere end 40 år siden mødte jeg Langeland for første gang. Det var kærlighed ved første blik, og kærligheden er blevet livslang. Min mand og jeg rejer aldrig udenlands om sommeren. Langeland trækker altid mest.

Jeg kommer her året rundt. I vinterens kulde og buldermørke, forår og efterår, og gerne tre måneder eller mere om sommeren.

Når jeg åbner min halvdør om morgenen og kigger ned over strandenge mod Langelandsbæltet, ser jeg fredeligt græssende vildt. Deres familie lander ofte, til mine gæsters udelte begejstring, på deres tallerken. Sidste år så jeg seks viber, ingen i år. Lærken har jeg heller ikke set. Men sidste sommer fik jeg fornemt besøg, idet et tranepar landede udenfor mine vinduer. Fantastisk syn. Havørnen ser jeg, når jeg ror min kajak. Jeg har roet hele vejen rundt om Langeland i kajakken. Det er som at ro langs det ene guldaldermaleri efter det andet. En forrygende smuk oplevelse.

Annonce

Mangt og meget er sket i årenes løb. Der er for mange tomme butikker i Rudkøbing. Forstår egentlig ikke, hvorfor øens dygtige keramikere ikke lejer en butik i turistsæsonen, hvor de udstiller og sælger deres fine ting. Mange turister er købesyge, men drager ikke nødvendigvis nord- eller sydpå og opdager værkstederne.

For et par år siden fik jeg en griber af mit barnebarn i julegave. De første par gange jeg samlede skrald fyldte jeg to store plastposer. 14 dage senere var der kun ganske lidt. Sidste år samlede jeg en papkop op på stranden, siden intet. Der, hvor der ikke ligger skrald, smider man ikke skrald.

I år håber jeg, at vi med en grøn borgmester lader grøftekanterne stå og først slår dem til efteråret. Det er fine biotoper. Der er ingen grund til at slå dem, og langelandske veje frister alligevel ikke til vanvidskørsel.


Jeg har roet hele vejen rundt om Langeland i kajakken. Det er som at ro langs det ene guldaldermaleri efter det andet.


På min egen grund har jeg ladt ca 100 kvadratmeter stå urørt. Jeg har plantet sommerfuglebuske. og min nabo har givet mig ’lammeører’, som tiltrækker bier. Har samlet "kvasbunker" i håb om, at et boligsøgende pindsvin ville søge ind. Intet held endnu. En god ven har snedkereret fire fuglekasser. En enkelt fugl er der med en ejendomsmægler. Den gad ikke flytte ind.

I Sdr. Longelse står to af Poul Cadovius’s ikoniske læskure. De er frønnede og trænger til en kærlig hånd. Gad vide, om nogle af vore gode langelandske kunstnere kunne dekorere dem i festlige farver á la Paladsbiografen i København. De kunne opstilles som ventepladser i Rudkøbing. Hvor ville det være flot - og en turistattraktion.

Tænker også tit på, om de skønne små, røde huse på havnekanten ikke kunne blive caféer eller restauranter. Det ville være herligt.

Nu håber jeg, at Langeland snart kommer op på beatet og udvider affaldssorteringen. På Frederiksberg er blandt andet plast blevet frasorteret de sidste 5-6 år. Volumenmæssigt udgør plast væsentlig del af mit affald. Kom så Langeland. Bliv en endnu grønnere Ø.

Rigtig god sommer til jer alle.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Campingvogn stod i flammer, så nabovognene smeltede: - Folk skyndte sig at tømme dem for gasflasker og sikre stedet

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Rejser For abonnenter

Køge: Hygge ved åen, Danmarks ældste bindingsværkshus og smagen af USA på 50'er-diner

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

78-årig kvinde reddet ud af brændende lejlighed: Personalet handlede snarrådigt

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Nyborg

Slut med test i Nyborghallerne: Vaccination og kviktest samles på ét sted

Annonce