Annonce
Debat

Debat: Efterskoleelever - Lad dem nu komme tilbage

Synspunkt: Kære Mette Frederiksen. Jeg er mor til en datter, som går i 10. klasse på efterskole. Hun havde set frem til et år med musik, teater, dans, nye venskaber og ikke mindst dannelse. Alle disse ting sugede hun til sig i rigelige mængder fra august til december 2020. Jeg oplevede en pige, der nød efterskolelivet.

På trods af at det ikke lignede det efterskoleår, hendes søster havde for tre år siden. Skolen var delt op i familier, der skulle holdes afstand, testes og der var færre arrangementer. På trods af alt dette har hun haft fire fantastiske måneder. Efterskolen har været utroligt dygtig til at udmønte disse tiltag, så det har virket nemt og ligetil for eleverne. Samtidig har de været rigtig gode til at sende elever hjem til test, når der var sygdom, og herved har skolen ikke været lukket ned overhovedet.

Da det stod klart i slutningen af december, at efterskolerne ikke åbnede efter juleferien, blev der skudt gang i online-undervisning. Her skal der lyde en stor ros til alle lærere. De har navigeret i dette med sikker hånd. Der har været spændende undervisning, workshops og der har været holdt fast i de kreative fag, så her i huset er der blevet både danset og spillet musik. En torsdag i januar kørte personalet Danmark tyndt med muleposer med lige dele omsorg og kærlighed til samtlige elever. Jeg er fuld af beundring over denne kreativitet, opfindsomhed og betænksomhed.

Vi havde håbet og troet på, at efterskolerne ville åbne igen på mandag d. 1/3. Glædet os til at aflevere en forventningsfuld og glad pige, som har længtes efter venner, skolens liv og at arbejde videre med sin kreativitet. Det skete desværre ikke.

Jeg er som forælder uforstående, trist og ærgerlig. Efterskolerne kan lave bobler, som der er blevet talt om mange gange de sidste måneder. Eleverne kan afleveres på skolen med en negativ test og blive der – de behøver faktisk ikke forlade skolens matrikel. Lærerne skal selvfølgelig hjem til deres familier, men det er muligt at teste dem flere gange om ugen.

Elever og lærere kunne have fået fire uger sammen, inden påskeferien, hvor de igen kunne nyde hinanden og den helt særlige stemning og liv der er på en efterskole. Nogle efterskoler og efterskoleelever jubler i disse dage, deres skoler er placeret i enten Nordjylland, Vestjylland eller på Bornholm. Jeg glædes på deres vegne, men samtidig undres jeg. Eleverne kommer fra hele Danmark, også fra områder med stor smitte. Efterskolerne kan ikke tænkes regionalt eller kommunalt, som man kan gøre med fx folkeskoler, da de netop kommer fra hele landet.

Jeg håber, at med de beregninger der nu laves og de tanker, der forhåbentlig tænkes, bliver alle efterskoler i Danmark åbnet d. 15/3. Eleverne har kun dette år, som skulle være et af de bedste i deres liv. Man siger, at et efterskoleår er det samme som syv år - det er ved at blive kraftigt reduceret! Lad nu efterskoleeleverne komme tilbage til resten af et fantastisk år, hvor de tager så meget med sig på vejen mod at blive voksne – de er vores fremtid.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce