Annonce
forside

Debat: Drop besparelserne på vores sydfynske uddannelser

Bjørn Brandenborg skriver om besparelserne på nogle af ungdomsuddannelserne. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Læserbrev: Frem mod 2021 planlægger regeringen at spare knap 50 millioner kroner på de sydfynske gymnasier i Faaborg og Svendborg. Med omprioriteringsbidraget som værktøj og grønthøster som metode tapper regeringen hvert år de sydfynske uddannelser for penge og kvalitet.

I en årelang periode har regeringens nedskæringer haft enorme konsekvenser for vores gymnasier, erhvervsskoler, sosu-skoler og VUC'er, der hvert år har måtte aflevere to procent af deres budget. Det betyder færre lærere og dårligere undervisning.

Det er ødelæggende for vores unge, der skal være med til at tegne fremtidens Danmark, men det har især store konsekvenser for os, der bor i provinsen. Regeringens besparelser rammer nemlig hårdere i de områder, hvor de mindre uddannelsesinstitutioner er placeret, end i de store.

Svendborg Gymnasium skal som følge af regeringens planer trylle 37,8 millioner kroner ud af budgettet. På Faaborg Gymnasium er tallet 12 millioner kroner. Med andre ord: Besparelserne gør mere ondt i et lille budget end i et stort. Det betyder fyringssedler til lærerne og dårligere undervisning til de sydfynske elever, som i fremtiden skal gå i større klasser med mindre tid til det, som det hele handler om: læring.

Realiteterne er desværre også, at Danmark med regeringens massive nedskæringer ikke længere er et uddannelsesmæssigt foregangsland. Danmark bruger i dag færre penge pr. studerende, end vi gjorde i 2008 - og det er selvom ambitionen er, at alle skal have en ungdomsuddannelse.

Konsekvenserne er til at forudse: Dårligere uddannelse, et mere usikkert arbejdsmarked og et fattigere Danmark.

Vi har ikke guld og diamanter i vores undergrund, som vi kan læne os tilbage og leve af. Vi er afhængige af, at vi bliver ved med at uddanne os generation efter generation, så vi også i fremtiden har en uddannet ungdom, der er klar til at gå ud og arbejde i det danske samfund og i en globaliseret verden, der stiller stadig større og større krav til os alle. Det kræver, at vi også i fremtiden har gode uddannelsesinstitutioner med tid til eleverne, lærere nok til at undervise dem, og at det også i provinsen er muligt at få sig en ungdomsuddannelse.

Regeringen mener, at nedskæringer er den rette vej at gå. Jeg er helt uenig. Vi har brug for at investere i vores uddannelser, i vores unge og sikre, at det også i fremtiden er muligt at få sig en uddannelse på en sydfynsk uddannelsesinstitution.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fundet skyldig: 42-årig mand udnyttede dement 91-årig kvinde til sex på plejehjem

Annonce