Annonce
Danmark

Debat: Det Danmark, vi lever af

Kim Ruberg. Foto: Morten Pape

Debat: Socialdemokratiet og Venstre har – af meget forskellige årsager (Inger Støjberg og Kaare Dybvad) – i den forgangne uge igen sat forholdet mellem København og ’provinsen’ på dagsordenen. Det fik mig til at tænke på: Hvis vi er provinsen, må København jo være Rom. Meget passende. Rom var en by, der blev rig af at udnytte sine provinser.

Provincia var navnet, Rom gav de områder, byen kontrollerede og udbyttede, så de kunne samle mest mulig rigdom i Den Evige Stad. Som sagt meget passende.

Rom producerede ikke selv noget, men ved hjælp af bureaukrati og magt kontrollerede byen sine provinser, så næsten enhver aktivitet aflejrede pænt store lunser i byen Rom. Det er såmænd det samme billede, vi i dag ser i København. Derfor sørger københavnerlobbyen også altid for at regne i bruttonationalprodukt (BNP) og ikke i det mere retvisende begreb værdiskabelse, hvor København kommer meget dårligt ud.

Annonce

Det uhyggelige er, at Københavns mange propagandister med Slotsholmens embedsmænd og de københavnerbaserede medier i spidsen konsekvent argumenterer for, at BNP er den relevante målestok. Det er det ikke.

BNP er ikke et mål for værdiskabelse, men reelt blot et mål for, hvordan vi fordeler de værdier, vi skaber her i Danmark. Og ligesom i Rom sørger Slotsholmen for, at næsten alle penge skal en tur rundt om København, og derved får København et stort BNP. Men det bliver Danmark jo ikke rigere af.


Måske er det på tide at udskifte begrebet ’den danske provins’


Lad os tage et eksempel. Da København i sin tid byggede Inderhavnsbroen, var den plaget af så mange problemer, at der var tale om at rive den ned igen. Problemerne blev heldigvis løst, men i forhold til BNP var det i virkeligheden ikke godt for København.

Bygningen af broen genererede et BNP på ca. 300 mio. kr. Hvis nu den ikke kunne nå sammen på midten, skulle de to halvdele være pillet ned igen. Det havde også kostet noget, lad os sige 100 mio. kr. Og så – vupti – ville der være skabt et BNP på 400 mio. kr. ved at bygge en bro og rive den ned igen. Som tidligere finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) engang sagde: ”Noget, der er hæftet op på BNP, er en tvivlsom måde at føre politik på.”

Reel værdiskabelse hedder overskudsgivende nettoeksport. I Balance Danmarks hvidbog dokumenterer fremtidsforsker, ph.d. Jesper Bo Jensen, at langt, langt størstedelen af Danmarks overskudsgivende nettoeksport på 250 mia. kr. kommer fra områder uden for hovedstaden.

Det er de penge, vi lever af. Og så bliver de fordelt rundt til danskerne en 8-10 gange og skaber vores nationale BNP. Måske er det på tide at udskifte begrebet ’den danske provins’ med det mere retvisende: Det Danmark, vi lever af.

Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce