Annonce
Debat

Debat: Der var en, der var to, der er...

Annonce

Debat: Vi kan ikke læse en avis, uden at læse om ældreplejen, eller retter den manglende pleje af de gamle og svage. Ren omsorgssvigt. Det startede med en ældre, så to, og nu kan vi læse det drejer sig om hundredvis, eller flere. Alene Ældre Sagen har fået over 100 henvendelser fra pårørende på en dag. På TV kan vi se og høre, at noget er der galt. Helt galt. Og helt galt er det, når de pårørende ikke tør henvende sig til personalet, da de er bange for konsekvenserne. Og helt galt er det, at politikerne bare lukker øjnene, for de kender godt til problemerne. De deltager selv løbende i møder og atter møder, hvor de hører om problemerne på plejehjemmene.

Men, nu er der altså også gamle, der bor enten alene, eller i bedste fald med en ægtefælle. En gruppe af disse ældre lever også et uværdigt liv. De gamle skal jo blive i egen bolig, så længe det er muligt. De fleste har det heldigvis godt. Men ikke alle. Der en nogen, der lever alene og meget ensomt. Syge. Måske ligger de i sengen de fleste af døgnets timer. Nogen er visiteret til lidt hjælp, der ofte udføres af skiftende personale. Eller vikar. Eller personale, der kun kommer på et besøg eller kun få gange. Hvor hjemmet kan sammenlignes med en ventesal på en banegård. Den rene elendighed. Politikerne ved det godt, det er dem, der har bestemt det. Hvor uværdigt og respektløs de ældre skal leve de sidste dage af deres liv.

Der er også en gruppe af danskere, med anden etnisk herkomst, der lever et liv, som man ikke vil give sin hund. Det er en gruppe gamle, ingen tager sig af. De kan opleve, at de bliver låst inde om natten, i hjemmet, og nogen bliver endog bundet fast til møblerne. Politikerne ved det godt, de har læst og hørt om det mange gange. I Odense sidder der ikke mindre end fem politikerer med anden etnisk baggrund, de ved det godt. Alle sammen. Alle 29 beslutningstagere i byrådet.

Hvor slemt det står til i Odense, ved vi ikke. Heldigvis ved vi, at der er mange gode plejehjem, med et godt personale. Derfor skal vi heller ikke konsekvent dømme alle, men lytte mere til personalet. Men vi ved også, der er sket dødsfald i Odense. Og vi ved også, politikerne bør og skal tage ansvar, men vil politikerne tage det ansvar? Det drejer sig ikke kun om kontrol, og kontrol. Kontrollen fortæller om en handling, der er sket.

Selvfølgelig handler det om penge, også, men meget mere om vilje, en ny kultur, holdninger, omsorg, næstekærlighed og respekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce