Annonce
Debat

Debat: Der er bal i den borgerlige

Debat: Underholdningsværdien er høj, når den borgerlige opposition folder sig ud. Hvis ikke Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen falder over egne eller hinandens ben, skal domptør alias strateg Claus Hjort Frederiksen nok sørge for at sætte fut i fejemøget.

Som socialdemokrat er der kun at ønske, at dette cirkus vil fortsætte i det uendelige, og at Venstre holder fast i Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som ledelse frem til næste valg. Det vil garantere Mette Frederiksen & Co mere end blot en periode i regering. Vi må samtidig håbe, at den sympatiske og dygtige Jacob Ellemann-Jensen og det politiske naturtalent Stephanie Lose bliver holdt ude af den øverste ledelse i partiet - de kunne nemt risikere at vende Venstres nedtur.

Venstres eneste offensive træk er en klage over stabschef Martin Rossens løn på knap 1,5 mio. kr., som partiet nu vil bringe op i Folketingets præsidium. Venstres frustration er forståelig. Ingen har mere end Rossen bidraget til, at Socialdemokratiet er tilbage i regeringsposition. Det præsenteres ofte, som om det er Frederiksen, der er nr. 1, og Rossen der som den administrerende direktør bakker op. Mere retvisende ville det være at tale om et team eller makkerskab mellem de to i toppen af dansk politik.

Rossen og jeg havde et tæt personligt og politisk samarbejde i slutningen af 1990’erne. Når vi ikke kørte på motorcykel eller ordnede verdenssituationen, mødtes vi over en kande stærk kaffe og tog så ellers fat ved computerne. I en stribe avisindlæg revsede vi de borgerlige partier; gerne med udstrakt brug af satire og sarkasme. Også socialdemokrater, der havde trådt ved siden af, fik med grovfilen. Rossen bidrog med de korte, elegante formuleringer, fantasifulde vinkler - og ikke mindst en særdeles veludviklet humoristisk sans. Billedet af Rossen som kynikeren kan jeg slet ikke genkende - tværtimod oplevede jeg ham som passioneret socialdemokrat.

Man kan dårligt forestille sig Rossen og Frederiksen uden hinanden - og i hvert fald kan man ikke forestille sig Frederiksen uden Rossen. De er svejset sammen fra de helt unge år og har stået sammen i tykt og tyndt.

Uden at tage stilling til indplaceringen af Rossen i statsministeriet - måske det havde været mere korrekt at gøre ham til vicestatsminister - kan det konstateres, at han rigeligt er sin løn værd. For Mette Frederiksen, for Socialdemokratiet og som den mest magtfulde herre i Kongeriget såmænd også for Danmark.

De borgerlige partier plejer ikke at være så ømskindede, når det gælder høje lønninger til topchefer. Men selvfølgelig må Rossen som manden bag den socialdemokratiske succes være en torn i øjet.

Herfra skal der lyde en opfordring til Venstre: Drop nu janteloven, accepter at Rossen får løn som fortjent - og kom i stedet ind i den politiske kamp.

Annonce
Erik Boel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Finanslov. Slut med kulturel ørkenvandring

Læserbrev: Der er meget at glæde sig over i denne decembertid. Og særligt ét stort ønske hos mig er allerede blevet opfyldt. Efter fire lange år med systematiske nedskæringer for dansk kultur under den forrige Venstre-regering, har vi nu endelig lavet en finanslov, der sætter en stopper for besparelserne. Det har gjort ondt. Betydet nedskæringer. Og det har hæmmet vores kulturinstitutioner alvorligt. Det stopper vi nu. Fra næste år annulleres planlagte besparelser på 764 mio. kr. Nu får landets kulturinstitutioner endelig ro i maven, tryghed samt tid til at arbejde med kunst, kultur og formidling. Frem for bange anelser og stress over umulige regneark med besparelser og udsigt til afskedigelser og mindre aktivitet. Fremover kan vi glæde os over, at Det Fynske Kunstakademi, Svendborg Museum, Odense Teater og mange populære kulturinstitutioner på Fyn og rundt omkring i landet får ro til at udvikle sig i en positiv retning. Det er der brug for. Vi har nemlig en stor fælles udfordring. Danmarks Statistiks opgørelse over danskernes kulturvaner viser, at hver fjerde dansker ikke har brugt et af de klassiske kulturtilbud de seneste tre måneder – de har f.eks. hverken besøgt et museum eller gået i teatret. Med den nye finanslov – der kører Venstres grønthøster direkte på lossepladsen – skaber vi nogle fornuftige muligheder for, at vi i de kommende år kan gøre kulturen relevant for flere. Det skyldes ikke mindst at alle partierne bag regeringen har kæmpet for kulturen. Det er fantastisk. Og det er tiltrængt.

Annonce