Annonce
Debat

Debat: Den nødlidende psykiatri koster liv

Annonce

Psykiatri: På årets finanslovsforslag har regeringen ikke prioriteret psykiatrien med én eneste krone. Det kan Enhedslisten ikke leve med. For alt for længe er der set passivt til, mens manglen på sengepladser har betydet, at mennesker med angst, svære depressioner og selvmordstanker bliver udskrevet for tidligt eller afvist, når de henvender sig.

Ikke fordi personalet ikke gør alt, hvad de kan. Men fordi sengepladserne ikke er der.

Den skrantende psykiatri har de seneste år kostet liv. Både offentligt ansatte som er blevet slået ihjel på deres arbejdsplads, men blandt andet også en 9-årig pige, der blev slået ihjel af sin psykotiske mor. De kunne have været i live i dag, hvis vi havde haft bedre vilkår i psykiatrien.

I en rapport fra justitsministeriet viser det sig, at vi kunne have undgået drab, drabsforsøg og voldtægter, hvis vi havde haft en psykiatri, der er i stand til at tage hånd om mennesker med psykiske problemer – før de skader sig selv eller andre. Tre ud af fire kriminelle med en behandlingsdom har ikke fået en tilstrækkelig psykiatrisk behandling, op til at de har begået eksempelvis drab, drabsforsøg, vold eller voldtægter. De fleste har været i kontakt med psykiatrien, og de fleste har oplevet at blive udskrevet for tidligt eller slet ikke få en sengeplads på et psykiatrisk hospital, selvom behovet var der.

Vi svigter nogle af de mennesker i vores samfund, der har det sværest, som ikke er i stand til at råbe højt og få politikernes opmærksomhed. Vi svigter deres pårørende, som står alene tilbage. Og vi svigter de ansatte, der gør, hvad de kan med alt for lidt tid og for få kollegaer.

Derfor har Enhedslisten taget det på sig i finanslovsforhandlingerne i år. Men jeg er bange for, at vi står ganske alene, og at de mennesker, der har det sværest endnu en gang vil blive overhørt. Alt for ofte er de kommet bag i køen, fordi andet har fyldt mere, trukket flere overskrifter og andre er kommet foran. Vi vil sikre, at der er flere sengepladser til mennesker, der har brug for hjælp. Uanset om din sygdom er i kroppen eller i sindet. Vi vil have psykiatrien på finansloven, så psykisk syge får behandling, de pårørende får støtte og de ansatte får den respekt og de kollegaer, de fortjener. Og jeg håber, at regeringen vil lytte i tide.

Pernille Skipper
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fortsat lang kø: Motorvejen delvist åben igen

Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Annonce