Annonce
Debat

Debat: Dagpengesystem - når systemet er designet til at angribe selvagtelse og værdighed

Hvis dagpenge var et almindeligt forsikringsprodukt, så ville du aldrig købe det

Engang i mellem bliver man overhalet af virkeligheden og på min klumme-emne-blok stod: Dagpenge betragtet som en almindelig forsikring!!? Nu tilbyder Ase netop det – bare billigere og selvfølgelig uden jobcenter og sagsbehandler.

Jeg har meldt mig ud af dagpengeordningen for mange år siden. Det gik op for mig, at jeg ikke kunne gøre brug af systemet uden at gå ud af mit gode skind eller overfuse en af de stakkels medløbere bag skranken. Jeg har som alle andre brug for tryghed, men hvis den kommer med umyndiggørelse og idioti som garniture, så kan det være det samme.

Debatten om Ases nye lønsikringsprodukt handler om beløbenes størrelse og selvfølgelig om det usolidarisk element i Ases produkt, men det er ikke kernen af problemet. Når jeg møder folk der har været i kontakt med dagpengesystemet, så er det nemlig ikke beløbets størrelse, der fylder. Så er det at de, i en sårbar situation, blev mødt af et system der er designet til at angribe selvagtelse og værdighed på en måde, så alle mennesker med en smule selvrespekt får lyst til at flygte ud af systemet – hvis de overhovedet har muligheden.

Nogle er måske mere overbærende med kulturen i systemet end mig. Nogle synes måske ligefrem, at det er en nødvendig strategi. Men jeg kan konstatere, at dagpengesystemet hvert år sender tusindvis af resursestærke borgere ud i dyb undren. Undren over hvad det er for et system, de troligt har betalt til i mange år og undren over, hvorfor de skal behandles som snyltere bare, fordi de er i mellem jobs.

Men nu får vi syn for sagen. Hvis det viser sig, at Ases nye kunder smider sig på sofaen og hæver den fordringsløse præmie, så må vi konstatere, at danskere er et folkefærd af ugidelige nasserøve, og så kan dagpengesystemet jo rolig forsætte som hidtil.

Men hvis det viser sig, at Ase kan tjene penge på at udbyde en lønsikring, der er billigere og bedre end dagpengesystemet, vel og mærke uden kontrol og umyndiggørelse, så er det tid til at pege fingre og ændre et system, der hører mere hjemme i det gamle Østtyskland end i Danmark.

Hvis Mette Frederiksen skal sidde i modlys med lukkede øjne på kanten af sit skrivebord og besynge tilliden i det Danske samfund, så kunne hun passende benytte denne lejlighed til at forandre dagpengeordningen til noget, som nogen i det mindste ville overveje at købe, hvis det var et produkt.

Annonce
Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce