Annonce
Danmark

Debat: Coronaen giver muligheder for landdistrikterne

Simon Kollerup
Annonce

Debat: Vi er bestemt ikke igennem coronakrisen endnu, selvom vi måske nogle gange synes, at vi kan ane lyset for enden af tunnelen. Men vi har heldigvis lært meget om os selv gennem krisen. Vi har (gen)opdaget vores stærke fællesskab, og vi har set, at den måde, vi har valgt at leve sammen på, generelt set fungerer temmelig godt.

Gennem samlede indsatser fra folketinget over virksomheder, interesseorganisationer, medarbejdere; landsbyer og storbyer, afkroge og vandkanten – ja, alle danskere – forhindrede vi en sundhedsmæssig katastrofe og holdt samtidig gang i hjulene så meget som muligt.

Noget kunne tyde på, at corona kommer til at være til stede i vores liv i lang tid fremover. Ikke som en evig krise, men som en konstant lurende trussel. At smittetrykstal bliver lige så naturlige at følge som pollental og femdøgnsprognoser i vejrudsigten.

Det kommer til at påvirke vores arbejdspladser, for der er virksomheder, hvor hele forretningsmodellen skal laves om. Derfor er der nu afsat en pulje på 100 millioner kroner til tilpasninger til corona-vilkår.

Nogle steder så vi til gengæld også, at hjemmearbejdsdage gav gladere medarbejdere uden at hindre produktiviteten. Skal arbejdspladser overhovedet ligge bestemte steder? Eller kan vi have kontorfællesskaber i landsbyerne i landet?

De ideer og lektier skal heller ikke smides på gulvet, fordi vi har for travlt med at komme tilbage til normalen.

Det afgørende for vores færden gennem krisen var fællesskab. En fælles forståelse og et fælles mål på tværs af brancher, virksomheder, det offentlige og det private, fra produktionshallen til ledelsesgangene. Det skal vi huske.

Hvis vi ikke hjælper virksomhederne med at komme i gang igen, så fjerner vi det økonomiske grundlag, der gør det muligt at drive børnehaver, hospitaler, museer, ældreplejen og tusindvis af andre tilbud, der skaber det gode liv.

Men vi skal heller ikke indrette os udelukkende på profittens præmisser. Så risikerer vi at udhule netop de velfærdsgoder og den infrastruktur, der gør Danmark til verdens bedste land at starte og føre virksomhed i.

Under denne krise valgte vi at investere i fællesskabet. Et samlet folketing skabte en lang række hjælpepakke – for en kæmpe mængde penge. Lønkompensationsordninger, så medarbejdere kunne beholde deres job. Forøgelse af dagpengene ved opkvalificering, så corona ikke kostede os flere års stilstand i uddannelsen af vores arbejdsstyrke. Dækning af virksomheders faste omkostninger, så ejere og ildsjæle undgik konkurser.

Penge, der er gået til at ruste os bedst til at stå igennem krisen og til at komme ud på den anden side. Det var en ansvarlig og fælles beslutning.

Men vi skal også se fremad. Nu skal vi se, at der ikke kun er krise, men også muligheder. Mulighed for at investere i hele Danmark, for ikke at gå glip af gode ideer, produkter og virksomheder. Ved sidste krise koncentrerede vi genopretningen i finanssektoren omkring de større byer. Denne gang skal vi se mulighederne i hele landet og alle brancher.

Mulighed for at omstille sig, at eksperimentere og at forberede sig på fremtidens markeder. Uden for byerne er der bedre plads og gode muligheder for at skabe grønne produktioner og løsninger – som vi ser i talløse produktionsvirksomheder rundt omkring i landet. Det er netop den type udvikling, der forener vores vision om et sammenhængende Danmark med en grøn og bæredygtig fremtid.

En balance mellem byerne og landdistrikterne i genopretningen er ikke bare rimeligt og afbalanceret i sig selv. Det er også en stærk investering i grønne erhvervseventyr. I vores fællesskab og fælles styrker.

Og det er jo i virkeligheden det, vi så under krisen. At i Danmark er vi gode til at få det bedste ud af en dårlig situation. Fordi vi passer på hinanden. Fordi vi tænker på hinanden.

Det er vores styrke, og det skal vi holde fast i: Et lille land. Et stort fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce