Annonce
Nyborg

Debat: Byg det nye sundhedshus i træ

Nyborg Kommune bør bygge i træ, ligesom staten gør i Odense, mener Ole Tyrsted Jørgensen. Illustration: C.F. Møller Architects.

Læserdebat: Nyborg skal have et nybygget sundhedshus til 100 millioner kroner. Det bør bygges i træ.

Mange steder bygges der nu store huse af træ. I Norge er verdens højest træbygning på 86 meter og 18 etagers bolig- og kontorbyggeri netop afsluttet. I Odense vil staten bygge et nyt kæmpe kontorbyggeri i træ på 4-5 etager til 1600 medarbejdere.

Træer optager CO2 fra luften. Når træ benyttes som byggematerialer, fastholdes CO2 i træet i mange år, og når der samtidig plantes nye træer for dem, som er fældet til tømmer, sker der en reel reduktion af luftens CO2-indhold.

Annonce

I arbejdet med at formulere kommunens "Politik for Grøn Omstilling" i 2019 foreslog jeg, som medlem af Udvalg for Grøn Omstilling, at 50 procent af kommunes nybyggeri skulle være i træ. Det blev afvist af V, S og DF, der i stedet pegede på kommunens kodeks for bæredygtigt byggeri.

Kodekset indholder et krav om, at klimabelastningen fra de materialer, der benyttes, skal være 25 procent under gennemsnittet for samme type materialer. Men der er ikke et krav om at benytte træ. Således kan vælges beton og muresten, blot klimabelastningen er 25 procent lavere end andet beton og murestensbyggeri. Eksemplevis er børnehuset Tumlebillen netop ombygget i mursten.

Et kodeks for bæredygtighed i byggeri er godt. Det er bare ikke godt nok i forhold til, at kommunen skal være CO2-neutral i 2035, jævnfør kommunens "Politik for Grøn Omstilling". Sundhedshuset er kommunens største byggeri i nyere tid, og det er en unik chance for at skabe både et ikonisk C02-neutralt byggeri i træ og vise, at byrådet tør gå foran i den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Måtte fyre medarbejder, da plejehjem fik forbud mod at handle i Brugsen: Nu tager brugsuddeler hatten af for politikerne

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce