Annonce
Læserbrev

Debat: Biograf-udvidelse har konsekvenser for mange

Kære medlemmer af Teknik- og Erhvervsudvalget. På torsdag skal I – måske endnu en gang – være med til at tage stilling det videre forløb med udvidelsen af Scala, herunder salg og nedrivning af Badstuen. Jeg er modstander af nedrivning af Badstuen. Årsagen er, at da jeg boede i Aalborg blev spurgt: "Vil du se det flotteste hus i Aalborg?". Jeg svarede "ja", hvortil der blev repliceret "så tag til Den Gamle By i Aarhus!?" Det ønsker jeg ikke skal ske i Svendborg. Jeg under gerne Scala at udvide, men ikke på bekostning af endnu en bevaringsværdig bygning i midtbyen. Badstuen er en af efterhånden alt for få ældre bygninger i bymidten.

Udvidelsen af Hotel Svendborg kostede en bevaringsværdig bygning og senest er et af tre ens huse i Kedelsmedestræde blevet revet ned for at få flere parkeringspladser. Vi har moderne byggeri nok i bymidten, og jeg synes ikke, at vi skal tilstræbe at ligne Herning på det punkt. Det er heller ikke det, turisterne efterspørger.

Bygningens kvaliteter rækker ikke til en fredning, men den fortæller en historie om en af landets første indendørs svømmehaller med tilhørende badstue.

Ved opførsel af en 7,5 meter høj bygning med større aftryk end den ekstisterende vil sammenhængen mellem Centrumpladsen og Den Grønne Kile blive mindsket. Centrumpladsen bliver omkranset, mindre åben og dermed endnu en gang decimeret som en egentlig plads – især efter Hotel Svendborgs igangværende udvidelse.

Husk, at det er Centrumpladsen og de omkringliggende bygninger, der ikke passer til Badstuen, ikke omvendt. I modsat fald kan man bruge samme argumentation for at jævne Anne Hvides Gaard med jorden!Beslutningen I skal tage, skal ske på et oplyst grundlag, så her er lidt fakta:

  • Scala kan udvide oven på deres eksisterende bygning op mod Kedelsmedstræde. Det er dyrt, men ikke desto mindre muligt.
  • Svendborg Svømmeklub og Sportsdykkerklubben Dråben bliver, bogstaveligt talt, hjemløse, da bygningen indeholder begges klublokaler. Der er omkostninger forbundet med flytning og evt. nyopførsel af klublokaler. Disse omkostninger er IKKE nævnt under »Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser« i dagsordenen til mødet!
  • Planer om fælles træningslokale til opvarmning og træning i den gamle badstues lokaler må droppes.
  • Dråbens klubliv er afhængig af beliggenheden tæt på svømmehallen. Dykkergrejet (bly, trykflasker mm.) er tungt og bør af hensyn til både rygge og sikkerhed flyttes så lidt som overhovedet muligt.
  • Et nyt kompressor-rum indrettet efter de seneste sikkerhedsforskrifter koster 5-600.000 kroner.
  • En flytning til Ryttervej er ikke en mulighed: den ringe dybde i den anden svømmehal (to meter) er uforenlig med vores undervandsrugby, fridykker-, dykker- og junior-aktiviteter.

For en god ordens skyld er det på sin plads at nævne, at jeg sidder i bestyrelsen for Dråben, men at ovenstående er skrevet af mig som privatperson/medlem af Dråben.

Jeg ønsker jer et godt og konstruktivt møde. Husk, at det ikke kun er Scala, I træffer en beslutning for. Det er også for borgerne, turisterne, klubberne og deres medlemmer.

Annonce
Lars Axel Andersen mener ikke, at Teknik- og Erhvervsudvalget bør sige ja til en nedrivning af Badstuen i Svendborg. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce