Annonce
Debat

Debat: Bedre normeringer – bare ikke til friskolernes daginstitutioner

Børn: Regeringen og dens støttepartier har lavet en aftale om fordelingen af 500 millioner kroner til daginstitutionerne, der skal sikre mere personale i daginstitutionerne. Aftalen om udmøntning af midler til bedre normeringer i dagtilbud udelukker dog ’private daginstitutioner’ fra at få del i midlerne.

Problemet er, at man har overset, at de såkaldte "privatinstitutioner" oftest er selvejende og eventuelle overskud dermed går til formålet - altså institutionen. 90 procent af de ’private’ dagtilbud i Danmark er etableret som selvejende non-profit organisationer. Disse er ofte drevet af forældre eller pædagogiske ildsjæle, der ønsker at bevare små dagtilbud i nærmiljøet i mindre landsbyer, hvor kommunen har opgivet at drive daginstitution.

"Privat" er blevet et skældsord, men det er absurd, at de små daginstitutioner, som blandt andet er koblet til rigtigt mange friskoler, ikke kan få del i midlerne, alene fordi de på grund af betegnelsen i dagtilbudsloven "privatinstitutioner" bliver udelukket.

Samtidig er disse daginstitutioner jo i konkurrence med de kommunale institutioner, så når normeringerne stiger generelt, må friskolernes daginstitutioner følge med. Der kan endog vise sig at følge et lovkrav med om, at friskolernes daginstitutioner skal matche normeringerne i de kommunale institutioner. Men, hvem skal betale regningen? Det vil i praksis være forældrene. Det er både urimeligt og uhensigtsmæssigt, hvis man samtidigt er optaget af ikke at skabe ulighed i det her samfund. Det kan jo have den slagside, at nogle forældre må fravælge en ønsket institution på grund af for høj forældrebetaling

Der er altså en risiko for at skabe et A og B hold af daginstitutioner, hvor de små ildsjæle- og forældredrevne dagtilbud i landdistrikterne enten har dårligere normeringer end de øvrige dagtilbud, eller kun bliver tilgængelige for velstillede forældre på grund af en forhøjet forældrebetaling.

Det kan ganske enkelt ikke være meningen!? Det kolliderer kraftigt med de fine slagord om bedre kvalitet i daginstitutioner til gavn børn. Hvis man vil have ry for at være børnenes statsminister, skal det vel gælde alle børn?

Peter Bendix Pedersen. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

3.g-klasse blev landskendt efter at have klaget sin nød: Onsdag jublede og festede de efter nyhed om studenterkørsel

Annonce