Annonce
Debat

Debat: Barnebrud er meningsløs

Nazim Gürkan (S)
Annonce

Synspunkt: Jeg finder det nødvendigt, at flere og flere politikere med muslimske baggrund blander sig i debatten om barnebrud med deres politiske grundholdninger, og derfor vil jeg også dele min grundholdning om barnebrud med jer alle.

Barnebrud er meningsløs, uacceptabel og skal straffes samt stoppes. Jeg som far til en teenage-pige, pædagog og lokalpolitiker, er vokset op i den muslimske kultur. Jeg tager dog på det kraftigste - afstand fra alle former for arrangerede ægteskaber, vugge- og barnebrud.

Derfor blev jeg også glad, da Mattias Tesfaye udlændinge- og integrationsministeren her for nylig satte sig i karakter. Han har bl.a. sendt en klar besked til de imamer, som ikke holder sig til spillereglerne. Religiøse vielser af mindreårige, skal kunne straffes med op til to års fængsel og i særligt skærpende tilfælde udvisning af Danmark. Jeg er bange for, to års fængsel ikke er nok, og at straffen burde være meget højere, hvis man skal forhindre de religiøse vielser af unge under 18 år – uanset om den mindreårige samtykker til vielsen. Derfor tænker jeg, at straffen skal ganges med to, da man har stjålet barndommen og drømmen fra den unge. Fx et barnebrud på 15 år skulle automatisk give fængselsstraf op til 6 år.

Uddannelsesinstitutioner og frivillige organisationer bør styrke samarbejdet med myndighederne, hvad angår ovennævnte problematik der af og til foregår i muslimske trossamfund, f.eks i tilknytning til moskeer. Ministeren har på vegne af det danske samfund gjort klart, at vi her i Danmark aldrig kommer til at acceptere barnebrud og undertrykkelse af kvinder, som bliver tvunget til ægteskab. Muligvis har fattigdom, blodpenge og andre faktorer spillet en afgørende rolle indenfor for barnebrud i flere muslimske lande førhen, men det er ikke en undskyldning for at fortsætte dette i dag.

I Danmark har vi bl.a. bygget vores demokrati på tillid- og gensidig tillid, men ikke på social kontrol, men derimod retten til at vælge og fravælge, hvem man vil gifte sig med. Derfor tænker jeg, at vi har brug for et tættere samarbejde med muslimske organisationer og især mødregrupper, som kan spille en vigtig brobyggende rolle ift. forebyggende indsatser mod barnebrud, arrangeret ægteskab og kvindeundertrykkelse.

Jeg har også en stor forventning til de tro- og mødesteder for muslimske moskeer. Min dialog og sparring med imamen og bestyrelsesmedlemmer fra den tyrkiske Moske på Malmøgade har gjort mig fortrøstningsfuld. De tager afstand fra barnebrud og alle former for undertrykkelse.

Jeg håber, at vi kan holde en tæt dialog med de øvrige muslimske tro- og mødesteder i Odense, for at have en fælles strategi og handleplan for at udrydde barnebrud for evigt. Både lokalt, nationalt og internationalt. Alle muslimer, frivillige organisationer og myndigheder har et helt særligt ansvar og en forpligtelse til at understøtte det enkelte menneskes frihed til at vælge sin ægtefælle - eller hvem man vil være kærester med. Derfor støtter jeg en hård straf mod de imamer, der bryder loven, for at vie unge under 18 år.Jeg håber, at vi kan holde en tæt dialog med de øvrige muslimske tro- og mødesteder i Odense, for at have en fælles strategi og handleplan for at udrydde barnebrud for evigt.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce