Annonce
Debat

Debat: Børn kan ikke arve deres forældres skyld


Annonce

I en retsstat er det et kendt princip, at det er den, der begår en kriminel handling, der straffes. At man er i familie med en forbryder er selvsagt ikke strafbart. Man kan ikke arve skyld.

Når der er grund til at minde om dette helt basale forhold, er det fordi regeringen nu foreslår, at børn af danske fremmedkrigere ikke længere automatisk skal have dansk statsborgerskab. Hvis de bliver født i et område, hvor en terrororganisation hærger, skal børn af danskere ikke længere være danske.

At der er grund til at straffe terrorister, siger sig selv. Men dette handler om noget andet. For her er det børnene, der bliver straffet for forældrenes mulige ugerninger. Og det selvom det jo ikke er børnene, der har vendt Danmark ryggen. Det er ikke dem, der har valgt at rejse. De har heller ikke valgt deres forældre, og de har ikke magt over forældrenes handlinger.

Alligevel vil den danske stat overlade disse børn til en højst usikker skæbne. For hvis ikke vi i Danmark vil tage os af dem, hvem vil så? Hvis ikke de er Danmarks ansvar, hvilket andet land vil så gøre dem til borgere?

Desværre viser denne sag, at et flertal på Christiansborg endnu engang er villige til at tilsidesætte retsstatens principper og grundlæggende danske værdier: Man straffer ikke børn for forældrenes forbrydelse, men drager omsorg for dem. At tænke anderledes er udtryk for en uhørt kynisme, der aldrig må vinde fodfæste. I Danmark ved vi, at børn er børn.

Foto: Helene Bagger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce